Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Półtora roku Agrovity Białystok

22 czerwca 2005

Zwiększenie obrotów, osiągane zyski oraz wzrost zatrudnienia o blisko 20% to sukces jakim może się poszczycić Agrovita Białystok. Na wtorkowej konferencji prasowej w siedzibie firmy podsumowane zostało 1,5 roku działalności spółki powstałej w 2003 roku na bazie byłego Agros Fortuna.

- Gdyby 1,5 roku temu pracownicy ówczesnego zakładu w Białymstoku należącego do Spółki Agros Fortuna, nie podjęli wyzwania i nie założyli Spółki pracowniczej Agrovita, dziś ponad 200 osób nie miałoby pracy, a zakład z ponad 60 letnią tradycją zostałby zlikwidowany – mówi Prezes Agrovity Elżbieta Puławska – Breś. - W 2003 roku Spółka Agros Fortuna wystawiła białostocki zakład do sprzedaży. Firma przez pół roku poszukiwała inwestora, po tym czasie przeznaczyła zakład do likwidacji.

W sierpniu 2003 roku firma Agros Fortuna zaproponowała utworzenie spółki pracowniczej obecnemu Zarządowi. Każdy z zatrudnionych wówczas pracowników miał prawo dobrowolnego nabycia udziałów w spółce. Z tej możliwości skorzystały 32 osoby na 198 zatrudnionych. Dzięki tym osobom, które podjęły to wyzwanie, zainwestowały własne pieniądze oraz dzięki postawie i zaufaniu całej załogi, dziś pracę ma 218 pracowników a zakład po 1,5 roku funkcjonowania sukcesywnie zwiększa obroty, zaczyna osiągać zyski oraz zatrudnia nowych pracowników. Firma dostosowując się do potrzeb rynku i wymagań klientów poszerza asortyment i zdobywa nowe rynki.

Agrovita- producent m.in. majonezu, dżemów i przetworów warzywno-mięsnych, powstała w 2003 roku, po tym jak istniejący w Białymstoku zakład należący do Agros Fortuna został wystawiony do sprzedaży. Wtedy też podjęto decyzję o zawiązaniu spółki pracowniczej. Każdy z zatrudnionych wówczas pracowników miał prawo dobrowolnego nabycia udziałów w spółce. Z tej możliwości skorzystały 32 osoby na 198 zatrudnionych. Zakupiły one udziały na łączną kwotę 167 tys. zł. Majątek firmy został odkupiony od Agros Fortuny – kredyt jest spłacany na bieżąco.

Najbardziej znanymi wyrobem białostockiej Agrovity są flaki zamojskie, fasola po bretońsku, gołąbki podlaskie, majonez wyborowy, różne rodzaje musztardy, a także dżemy, marmolady i sosy. Bardzo ważną częścią działalności jest również produkcja usługowa na zlecenie Agros Nova wyrobów pod marką Krakus takich jak: ogórki konserwowe, zupy oraz soki.

-Około 50% wartości produkcji stanowią konserwy warzywno-mięsne – poinformowała na konferencji prasowej Prezes Agrovity Elżbieta Puławska-Breś. Głównym rynkiem zbytu jest Podlasie, jednak produkty Agrovity cieszą się także dużą popularnością na zachodzie Polski, głównie w dużych sieciach handlowych. Zamiarem białostockiej spółki jest inwestowanie w rynek polski i jego rozwój. Agrovita sprzedaje również swoje wyroby z powodzeniem na rynkach zagranicznych – np. konserwy mięsne w Wielkiej Brytanii, Belgii i Irlandii, majonez , musztarda, i sosy w USA, natomiast soki w Rosji.

Obecnie firma zatrudnia 218 osób – o 43 osoby więcej niż w momencie utworzenia spółki.

W ubiegłym roku Agrovita otrzymała certyfikat dopuszczający produkowane wyroby z mięsem do sprzedaży w obszarze Unii Europejskiej. Pozytywnie przeszła też audit wojskowej inspekcji weterynaryjnej, zezwalający na sprzedaż produktów na potrzeby wojska.

Spółka Agrovita pracuje w oparciu o zintegrowany system zarządzania jakością ISO 9001, co potwierdzone zostało certyfikatem uzyskanym po audicie przeprowadzonym w marcu 2005 roku.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę