Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie zakłady mięsne zatwierdzone na eksport do Chin

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o zakończeniu procedury dopuszczenia do eksportu do Chin mięsa wieprzowego i drobiowego z kilku polskich zakładów produkcyjnych.
Zakłady przeszły w ubiegłym roku pozytywną kontrolę władz chińskich. Raport z kontroli został przekazany podczas wizyty Głównego Lekarza Weterynarii wraz z oficjalną delegacją prezydenta RP w Chinach w grudniu 2011 r. Zatwierdzone do eksportu zostały cztery zakłady z sektora wieprzowiny, dwa zakłady drobiarskie oraz dwie chłodnie składowe: Zakłady Mięsne „Skiba" ubojnia w Chojnicach, „Sokołów" S.A. oddział w Jarosławcu, Animex Foods sp. z o.o. oddział w Starachowicach, „Pini Polonia" sp. z o.o., Indykpol S.A., zakłady drobiarskie „Koziegłowy" sp. z o.o., chłodnie spółki Pago w Grodzisku Wlkp. (wieprzowina i drób) i Lęborku (wieprzowina).

Zatwierdzenie produktów z ww. zakładów nie obejmuje podrobów drobiowych oraz żołądków, wnętrzności, serca, wątroby i nerek wieprzowych. Wysyłki na rynek chiński będą mogły rozpocząć się po publikacji nazw zakładów na stronie internetowej chińskich władz weterynaryjnych, zapowiadanej na koniec kwietnia br. Polscy przedsiębiorcy planują utworzenie wspólnego konsorcjum, które zajmie się koordynacją sprzedaży wieprzowiny na chińskim rynku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę