Polskie strusie cały czas w dobrej cenie. Ani ptasia grypa, ani zniesienie embarga na handel z RPA nie psują nastroju hodowcom. Zapotrzebowanie na mięso strusie jest bardzo duże.
Nasi eksporterzy wygrywają konkurencję z afrykańskimi jakością dostarczanego towaru. Mniejsze jest obecnie zainteresowanie pisklętami. Ale zdaniem Polskiego Związku Hodowców Strusi hodowla tych ptaków powinna stopniowo rosnąć.
Wielu rolników planuje zakup piskląt na wiosnę. Producenci otrzymali, pod pewnymi warunkami, pozwolenie od Głównego Lekarza Weterynarii na wypuszczanie strusi na wybiegi. Zdaniem hodowców trzymanie tych ptaków w całkowitym zamknięciu byłoby niemożliwe.
CENY STRUSI:
żywiec 7,50–8,50 zł/kg
pisklęta 150–200 zł/szt
Ceny strusi utrzymują się od roku na wysokim poziomie. Za kilogram żywca producenci mogą dostać średnio 8 złotych.
CENY SKÓR ZE STRUSI:
I klasa 60 euro za sztukę
II klasa 40 euro za sztukę
III klasa 20 euro za sztukę
Nie słabnie też zainteresowanie strusimi skórami. Trafiają one głównie do Azji. Tam są przerabiane na galanterię z najwyższej półki, między innymi na pokrowce do instrumentów muzycznych.