Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polskie specjały dla zagranicznych gości

16 czerwca 2015
Wakacje to czas urlopów i podróży po świecie. W tym okresie Polaków często odwiedzają goście z zagranicy. Aby jak najlepiej poznali smak naszego kraju, warto częstować ich specjałami tradycyjnej kuchni polskiej.

„Utarło się przekonanie, że kuchnia polska jest ciężka i niezdrowa. Nie jest to jednak prawdą” – mówi serwisowi infoWire.pl Przemysław Jagiełło z Karczmy „Smaczna Chata”. Latem w naszym menu dominują sezonowe owoce oraz warzywa, a aromatu dodają świeże zioła – majeranek, lubczyk i rozmaryn.

Obcokrajowcy chętnie próbują polskich potraw. Największym powodzeniem cieszą się pierogi wypełnione nadzieniem mięsnym, grzybowym lub owocowym. Goście z zagranicy doceniają również smak schabowego podanego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Na obiad wybierają też gęsinę, kaczkę na jabłkach oraz tradycyjne polskie zupy – żurek i kwaśnicę.

Zainteresowanie budzą dania nieznane obcokrajowcom, trudne do kupienia poza granicami Polski. Są to np. produkty kiszone – ogórki, kapusta (np. bigos), a także sery, takie jak: oscypek, bunc i koryciński. Jeśli chcemy zapoznać zagranicznych gości z typowo polskimi smakami, pozwólmy im spróbować właśnie takich specjałów.

Na deser warto podać regionalne wypieki – rogale świętomarcińskie, mazurki, sękacze lub ciasto staropolskie podhoreckie. Takie przysmaki z pewnością zachęcą obcokrajowców do częstszego odwiedzania naszych stron.

POWIĄZANE

Fotopułapka leśna kojarzy się głównie z obserwacją dzikich zwierząt, ale jej zas...

Po 2022 roku kraje z rozwiniętym przemysłem zbrojeniowym, takie jak Niemcy, Fran...

Waszyngton, 10 września 2025 r. – Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłos...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę