A_BIO_AGRO_950

Polskie pierogi zdobywają żołądki Anglików

9 listopada 2004

Jak grzyby po deszczu powstają w Londynie polskie sklepy. Anglicy pokochali polski chleb, kiszone ogórki, suchą kiełbasę, śledzie i krówki „ciągutki”.

W polskim sklepie w dzielnicy Ealing Brodway znaleźć można wszystko. Chleb, kiszone ogórki, kiełbasę i krówki. Polacy przychodzą tu głównie po pieczywo, bo „nie ma to jak polski chleb” mówią.

Jednak tradycyjne specjały polskiej kuchni pokochali też inni mieszkańcy londyńskiej metropolii. Anglicy w polskich sklepach kupują kiełbasę. Ponoć jak raz spróbują – przychodzą bez przerwy.

Serca Anglików podbijają nie tylko gotowe produkty, ale też polskie dania. Hitem jest polski bigos.

W restauracji w polskiej dzielnicy Hamaresmith trudno znaleźć wolny stolik. Przychodzą tu głównie Anglicy, Rosjanie, Irlandczycy, Węgrzy. Podniebienia cudzoziemców pieści żurek podawany w chlebie, placki ziemniaczane i pierogi.


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę