A_BIO_AGRO_950

Polskie pieczywo drogie i słabej jakości?

25 sierpnia 2006

Ceny pieczywa powinny być podniesione już dawno - twierdzą piekarze. Analitycy rynku żywności uważają natomiast, że polskie pieczywo to produkt drogi i niskiej jakości, pisze "Dziennik Polski"

- Podwyżki różnych składników pieczywa trwają od dwóch lat. Chleb już dawno powinien mieć inną cenę, bo jego produkcja staje się nieopłacalna - mówi Zdzisław Trela, starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych w Krakowie.

Innego zdania są analitycy rynku żywności. - W ostatnich 10 latach produkty zbożowe podrożały znacznie bardziej niż cała żywność. Obecnie nie ma żadnych ekonomicznych przesłanek do podnoszenia cen. Tym bardziej, że w pieczywie zmniejsza się udział podstawowego surowca, czyli mąki - podkreśla dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nierzadko mąka stanowi tylko 15 procent wagi pieczywa, a reszta to efekt "polepszaczy" i środków spulchniających.

- Konsument nie zaakceptuje podwyżek. Kto podniesie cenę, będzie na cenzurowanym, przewiduje dr Świetlik.


POWIĄZANE

18 grudnia w Brukseli zapłonie najpoważniejsza od lat fala protestu europejskich...

Raport o ASF w Polsce. 11 lat walki za nami. Ile jeszcze przed nami? Afrykański ...

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę