biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polskie pieczywo drogie i słabej jakości?

25 sierpnia 2006

Ceny pieczywa powinny być podniesione już dawno - twierdzą piekarze. Analitycy rynku żywności uważają natomiast, że polskie pieczywo to produkt drogi i niskiej jakości, pisze "Dziennik Polski"

- Podwyżki różnych składników pieczywa trwają od dwóch lat. Chleb już dawno powinien mieć inną cenę, bo jego produkcja staje się nieopłacalna - mówi Zdzisław Trela, starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych w Krakowie.

Innego zdania są analitycy rynku żywności. - W ostatnich 10 latach produkty zbożowe podrożały znacznie bardziej niż cała żywność. Obecnie nie ma żadnych ekonomicznych przesłanek do podnoszenia cen. Tym bardziej, że w pieczywie zmniejsza się udział podstawowego surowca, czyli mąki - podkreśla dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nierzadko mąka stanowi tylko 15 procent wagi pieczywa, a reszta to efekt "polepszaczy" i środków spulchniających.

- Konsument nie zaakceptuje podwyżek. Kto podniesie cenę, będzie na cenzurowanym, przewiduje dr Świetlik.


POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza (KGS), największy państwowy producent żywności razem z O...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę