Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, na krajowym rynku mleka nadal dominują czynniki wywierające presję na spadki cen skupu. Według najnowszych danych GUS w czerwcu br. za hektolitr surowca rolnicy otrzymywali przeciętnie 135,7 zł, tj. o prawie 3% mniej w porównaniu do maja br., choć o ponad 6% więcej w relacji rocznej.
Największe obniżki odnotowano w województwach, charakteryzujących się dotychczas wysokimi cenami: podlaskim oraz zachodniopomorskim - o ponad 4% do odpowiednio 136,4 zł/hl i 143,0 zł/hl. Z kolei w Małopolsce ceny utrzymały się na poziomie z maja br., tj. 130,6 zł/hl.
Warto zaznaczyć, że wprawdzie zazwyczaj o tej porze roku mleko sezonowo tanieje, niemniej w 2014 r. skala zmian była znacznie większa. W okresie ostatnich pięciu lat cena w czerwcu obniżała się średnio o 0,5% wobec maja, a jeżeli nie brać pod uwagę rekordowego pod względem cen 2007r., to spadek ten sięgał 0,8%.