Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie mleczarstwo serami stoi...

16 października 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, w pierwszej połowie 2012 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z 37,2 proc. udziałem w jego łącznej wartości. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku poza granice naszego kraju wysłano 83,4 tys. ton tych przetworów, o 15,7 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Tym samym odnotowano 13% wzrost wartości eksportu tych artykułów spożywczych, a osiągnęła ona poziom 259,4 mln EUR. Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające. Ich wywóz w pierwszym półroczu 2012 r. stanowił 54% wartości (niemal 140,45 mln EUR) i 59% wolumenu (czyli 49,5 tys. ton) wszystkich serów, jakie od stycznia do końca czerwca bieżącego roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 21% wzrost wartości, przy 8% spadku ilości względem analogicznego okresu 2011 roku.
W związku ze spadkiem wartości eksportu, stanowiące w 2011 roku drugą istotną kategorię sery świeże i twarogi powróciły obecnie na zajmowane od lat (przed 2011 r.) trzecie miejsce. W wywozie z pierwszej połowy bieżącego roku odnotowano 6% spadek wartości (do 51,77 mln EUR, jest to 20% udział w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 6% względem analogicznego okresu 2011 roku do 25,19 tys. ton. Tradycyjnie słabsze wyniki ilościowe niż w przypadku serów dojrzewających odnotowano w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych; wolumen spadł o 10% do 3,45 tys. ton, a wartość wzrosła o 15% do 61,29 mln EUR, co stanowiło niemal 1/4 wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 5,44 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 5,9 mln EUR.
Najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski są państwa UE (wartościowo 70% za 180,9 mln EUR). W pierwszej połowie bieżącego roku wśród głównych rynków eksportu serów nastąpiły niewielkie zmiany. W dalszym ciągu rosła wartość sprzedaży serów do Czech głównego odbiorcy polskich serów. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2012 r. roku wysłano tam 13,5 tys. ton serów i twarogów, (+5,6% względem podobnego okresu 2011 r.) za 41,8 mln EUR (+2,5%). Znacznie większą zwyżkę odnotowano w sprzedaży serów do Niemiec, które zajmują drugie miejsce w strukturze odbiorców polskich serów (wolumen wzrósł o 44,8% do 10,6 tys. ton, w ujęciu wartościowym odnotowano 40% zwyżkę do 30,6 mln EUR).
Ponadto pozytywnym aspektem są obserwowane w dalszym ciągu spore zwyżki wywozu poza Jednolity Rynek Unii Europejskiej. Szczególnie warto tutaj zwrócić uwagę na 94,5% wzrost wartości wywozu do Rosji do 28,6 mln EUR, która w pierwszym półroczu była trzecim odbiorcą serów z Polski. Eksport na Ukrainę uległ podwojeniu zarówno w ujęciu wartościowym (do 7,9 mln EUR), jak i ilościowym (do 2,1 tys. ton). O 14,4% zmniejszyła się natomiast wartość wywozu do USA, znaczącego światowego eksportera nabiału, do 3 mln EUR i 0,9 tys. ton (-6,3%).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę