Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie Mięso zgłosiło kiełbasę jałowcową do rejestracji

4 września 2006

Wniosek o zarejestrowanie kiełbasy jałowcowej jako tradycyjnego wyrobu mięsnego złożył w czwartek do Ministerstwa Rolnictwa Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa "Polskie Mięso".

Unia Europejska na mocy rozporządzenia z marca 2006 roku dopuszcza możliwość rejestracji produktów rolnych i spożywczych, które są tradycyjnymi specjalnościami.

Produkt taki musi posiadać specyficzny charakter tj. cechę lub zespół cech odróżniających go od innych produktów tej samej kategorii. W opinii Związku "Polskie Mięso", kiełbasa jałowcowa ma specyficzną nazwę oraz charakter, jak również spełnia wszystkie kryteria świadczące o tradycyjności produktu.

Wzięto pod uwagę kruchość i specyfikę jej mięsa (pochodzącego ze ściśle określonych tuczników), wyjątkowy smak i zapach wynikający z zastosowania jałowca w produkcji (jagód oraz gałązek jałowca) oraz jednolity kształt kiełbasy, dzięki któremu jest dobrze rozpoznawalna przez konsumentów.

W rejestracji kiełbasy jałowcowej bierze udział kilkanaście firm członkowskich Związku, które wyraziły wolę przystąpienia do projektu i umieszczenia nazwy swojej firmy we wniosku o rejestrację.

Zaangażowanie się Związku w rejestrację produktów tradycyjnych ma na celu promowanie polskich wyrobów na rynkach światowych.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę