Wniosek o zarejestrowanie kiełbasy jałowcowej jako tradycyjnego wyrobu mięsnego złożył w czwartek do Ministerstwa Rolnictwa Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa "Polskie Mięso".
Unia Europejska na mocy rozporządzenia z marca 2006 roku dopuszcza możliwość rejestracji produktów rolnych i spożywczych, które są tradycyjnymi specjalnościami.
Produkt taki musi posiadać specyficzny charakter tj. cechę lub zespół cech odróżniających go od innych produktów tej samej kategorii. W opinii Związku "Polskie Mięso", kiełbasa jałowcowa ma specyficzną nazwę oraz charakter, jak również spełnia wszystkie kryteria świadczące o tradycyjności produktu.
Wzięto pod uwagę kruchość i specyfikę jej mięsa (pochodzącego ze ściśle określonych tuczników), wyjątkowy smak i zapach wynikający z zastosowania jałowca w produkcji (jagód oraz gałązek jałowca) oraz jednolity kształt kiełbasy, dzięki któremu jest dobrze rozpoznawalna przez konsumentów.
W rejestracji kiełbasy jałowcowej bierze udział kilkanaście firm członkowskich Związku, które wyraziły wolę przystąpienia do projektu i umieszczenia nazwy swojej firmy we wniosku o rejestrację.
Zaangażowanie się Związku w rejestrację produktów tradycyjnych ma na celu promowanie polskich wyrobów na rynkach światowych.