biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polskie Mięso zgłosiło kiełbasę jałowcową do rejestracji

4 września 2006

Wniosek o zarejestrowanie kiełbasy jałowcowej jako tradycyjnego wyrobu mięsnego złożył w czwartek do Ministerstwa Rolnictwa Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa "Polskie Mięso".

Unia Europejska na mocy rozporządzenia z marca 2006 roku dopuszcza możliwość rejestracji produktów rolnych i spożywczych, które są tradycyjnymi specjalnościami.

Produkt taki musi posiadać specyficzny charakter tj. cechę lub zespół cech odróżniających go od innych produktów tej samej kategorii. W opinii Związku "Polskie Mięso", kiełbasa jałowcowa ma specyficzną nazwę oraz charakter, jak również spełnia wszystkie kryteria świadczące o tradycyjności produktu.

Wzięto pod uwagę kruchość i specyfikę jej mięsa (pochodzącego ze ściśle określonych tuczników), wyjątkowy smak i zapach wynikający z zastosowania jałowca w produkcji (jagód oraz gałązek jałowca) oraz jednolity kształt kiełbasy, dzięki któremu jest dobrze rozpoznawalna przez konsumentów.

W rejestracji kiełbasy jałowcowej bierze udział kilkanaście firm członkowskich Związku, które wyraziły wolę przystąpienia do projektu i umieszczenia nazwy swojej firmy we wniosku o rejestrację.

Zaangażowanie się Związku w rejestrację produktów tradycyjnych ma na celu promowanie polskich wyrobów na rynkach światowych.


POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę