W środę w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisane zostało porozumienie między Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI a Izbą Gospodarczą Polska-Korea Południowa. Celem tego porozumienia jest ułatwienie polskim przedsiębiorcom z branży mięsnej eksportu swoich towarów na rynek Korei Południowej.
W uroczystości uczestniczyli m.in. Artur Ławniczak podsekretarz stanu, Si-hyung-Lee ambasador Republiki Korei Polsce, Wiesław Różański prezes zarządu UPEMI, Bożena Giacchini prezes zarządu Izby Gospodarczej Polska-Korea Południowa oraz przedstawiciele KOTRY Koreańskiej Agencji Promocji Handlu i Inwestycji.
Porozumienie jest jednym z elementów kampanii promującej polską żywność na świecie – „Stół Pełen Smaków” prowadzonej przez UPEMI.
Kampania ta to kolejny zaakceptowany przez Komisję Europejską program dotyczący mrożonej, schłodzonej lub świeżej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny oraz produktów opartych na tych składnikach. Jest ona adresowana do producentów i konsumentów z Korei Południowej i Stanów Zjednoczonych. Celem zaplanowanych działań promocyjnych i informacyjnych jest zbudowanie i utrwalenie pozytywnego wizerunku produktów mięsnych pochodzących z Unii Europejskiej oraz prezentacje w ramach wspólnych wystąpień produktów spożywczych posiadających znak promocyjny PDŻ.
Obie organizacje już przygotowują się do wzięcia udziału w targach i wystawach żywności, organizowanych w przyszłym roku w Korei Południowej.