Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp 20. grudnia br. w Rzymie organizuje wielką degustacja polskich ryb. Tym razem ,,Pan Karp ‘’ przywiezie do Watykanu nie tylko karpie ze stawów, ale też śledzie i dorsze z Bałtyku. Wykwintne potrawy trafią podobnie jak rok temu również na stoły obu Papieży: Benedykta XVI i Franciszka.
- Potrawy z polskich ryb będą podane w jedynej polskiej parafii katolickiej w Rzymie przy kościele św. Stanisława. Na uroczystej wigilii z polskimi rybami na stole spotkają się uczniowie tamtejszej szkoły wraz z rodzicami i działającym przy wspólnocie chórze. Uroczystość zaszczycić J.E. Piotr Nowina-Konopka Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny RP przy Stolicy Apostolskiej - informuje Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwo Promocji Ryb ,,Pan Karp’’ - Potrawy dla około 200 osób przygotuje tym razem ekipa kucharzy z hotelu DIVA SPA z Kołobrzegu pod dowództwem szefa - Ryszarda Pileckiego. W planach jest m.in. zupa rybna z mlekiem kokosowym, śledź w śmietanie z ogórkiem kołobrzeskim podany na pieczywie razowym, filet z karpia smażony na maśle w migdałach i sosem żurawinowym, dorsz z koprem włoskim białym winem i masłem, a także kołocz śląski z Lokalnej Grupy Rybackiej „Żabi Kraj” ze Skoczowa. Cała akcja polskich rybaków dojdzie do skutku dzięki uprzejmości Pani Magdaleny Wolińskiej - Redii (obywatelki Watykanu) i Księdza Rektora Pawła Ptasznika, a została sfinansowana wspólnym wysiłkiem branży rybackiej z Funduszu Promocji Ryb.