Polskie kabanosy uzyskały certyfikat tradycyjnego produktu UE
20 października 2011
Komisja Europejska przyznała w środę certyfikat Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności ( tzw. STG) polskim kabanosom. Oznacza to, że ten polski produkt będzie mógł nosić charakterystyczne europejskie logo świadczące o jego dobrej jakości.
"Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" jest jednym z filarów jakości unijnej polityki rolnej i ma na celu promowanie produktów rolnych wysokiej jakości oraz wspieranie rozwoju obszarów wiejskich - podkreśla KE w opublikowanym w środę komunikacie. Logo zostaje przyznane ze względu na specyficzny charakter zgłoszonego produktu.
Aby mógł zostać uznany za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność, produkt musi być produkowany przy użyciu tradycyjnych surowców lub musi charakteryzować się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub przetwarzania. Może być wytwarzany na terenie całej Polski, pod warunkiem, że spełni warunki specyfikacji.
Decyzję o przyznaniu kabanosom unijnego logo podjęli eksperci państw członkowskich UE we wrześniu, po tym jak Niemcy - znany w Europie producent kiełbas - wycofały swój sprzeciw przeciwko tej decyzji. Zdaniem KE, Niemcy nadal będą mogły produkować kabanosy, ale tylko kabanosy z Polski będą miały prawo do noszenia unijnego logo.
Prawo unijne przewiduje możliwość zastrzeżenia nazwy produktu ze względu na miejsce i sposób jego produkcji i transformacji (AOP), ze względu na pochodzenie geograficzne produktów, które się na niego składają (IGP) oraz ze względu na tradycyjny sposób jego produkowania (STG). Jak podkreśla KE, wpisanie produktów do unijnego rejestru nazw chronionych sprzyja różnorodności rolnictwa, pozwala na wyeliminowanie podróbek oraz ułatwia komercjalizację produktów.