Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polskie Emu

27 czerwca 2006

Przed czterema laty, gdy cena mięsa strusi drastycznie spadła i wzrosły koszty produkcji, opolscy hodowcy przeżywali trudny okres. Nie wszystkim udało się przetrwać, bowiem za hodowlę tych ptaków wzięło się wielu kombinatorów i oszustów, którym zależało tylko na szybkim i łatwym zarobku.

Dwie duże hodowle upadły. Dziś mieszkańcy opolskich wsi zniechęceni małą opłacalnością produkcji tradycyjnych upraw, czy hodowli znów wraca moda na strusie. Pan Mariusz Szczytyński przed trzema laty opanował hodowlę australijskich strusi emu. Ptaki te są łatwiejsze w hodowli niż ich afrykańscy kuzyni i stanowią znakomitą ozdobę posesji.

Hodowcy mówią, że ważne jest, aby nie przeinwestować, ponieważ rozkręcanie hodowli trwa od dwóch do pięciu lat i w tym czasie trudno o osiągnięcie jakiegokolwiek zysku. Zarabiać na strusiach można na kilka sposobów. Głównie na mięsie, którego ceny wahają się od 7,50 do 9 zł za kg żywca.

Wielu opolskich hodowców zaopatruje się w strusie w Czechach. Tam tych ptaków jest dużo i coraz więcej ludzi przestawia się na ich mięso. Popyt przewyższa podaż. Czescy hodowcy minimalizują koszty produkcji, aby mięso było dostępne dla jak największej liczby konsumentów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę