Biogaz_III Forum 2025

Polski schab może wyginąć. Rolnicy z regionu likwidują stada?

5 stycznia 2016
Wieprzowina jest droga, bo ubywa tuczników. I choć w styczniu ceny w skupie surowca spadły, to nie gwarantuje to obniżek w sklepach.
- Schab kupuję coraz rzadziej, bo jest drogi - mówi Janina Bogusławska z Bydgoszczy. - Jeszcze stać mnie na gulaszowe, ale i to mięso drożeje. Od listopada wieprzowina podrożała o co najmniej 10 proc. Dlaczego?

- Nie pamiętam kiedy pogłowie trzody chlewnej w Polsce było tak nieliczne - mówi Ryszard Gordon z zakładów mięsnych "Rolmięs" w Łabiszynie.

- Produkcja wieprzowiny w Polsce pokrywa zaledwie 70 procent zapotrzebowania w naszym kraju - mówi Jan Biegniewski, rolnik z Wronia koło Wąbrzeźna oraz prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. - Na Zachodzie produkcja tuczników rośnie, a u nas - z powodu braku opłacalności - gwałtownie spada. W lipcu ubiegłego roku Główny Urząd Statystyczny podał, że pogłowie trzody chlewnej w Polsce liczyło 13,5 miliona sztuk. Teraz może być o około milion świń mniej. W Kujawsko-Pomorskiem pogłowie wynosi już tylko 1,1 mln sztuk i nadal będzie maleć.

Podobnie uważa Czesław Januszewski, rolnik z Lucimia koło Koronowa. - Ja też noszę się z zamiarem likwidacji stada - mówi hodowca. - Mam jeszcze 65 macior.




POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę