Już po raz siedemnasty Stowarzyszenie imienia Eugeniusza Kwiatkowskiego organizuje konkurs Inicjatywa Pozytywistyczna ,,Polski Producent Żywności’’. Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła Ogólnopolska stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów. Inicjatywa zakłada ścisłe współdziałanie ze wszystkimi organizacjami, instytucjami i osobami, którym leży na sercu rzeczywiste dobro polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego. Uroczyste nadawania tytułów odbywają się podczas corocznych Międzynarodowych Tragów Przemysłu Spożywczego „POLAGRA – FOOD”, w Poznaniu, a towarzyszy im wystawa nagrodzonych produktów.
Inauguracja Inicjatywy Pozytywistycznej,, Polski Producent Żywności’’ odbyła się w 1997 roku, po starannym sprawdzeniu zainteresowania przedsięwzięciem. Już pierwsza edycja zakończyła się sukcesem pozwalającym na jej kontynuację. Podkreślić trzeba poważną rolę, jaką w procesie nominowania do tytułu mają Urzędy Marszałkowskie. W dotychczasowych edycjach wzięły udział wszystkie województwa. O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju.
W inicjatywie pozytywistycznej PPŻ mogą uczestniczyć producenci dobrej i cenionej przez odbiorców żywności – przedsiębiorstwa polskie działające na terenie kraju oraz państw Unii Europejskiej. Firmy uczestniczą w inicjatywie poprzez zgłoszenie produktu gotowego, przetworzonego i przeznaczonego bezpośrednio do spożycia. Producenci, na specjalnych kartach (przygotowanych przez organizatorów), zgłaszają swoje produkty (każda firma jeden produkt) do Kapituł Wojewódzkich PPŻ, działających przy Urzędach Marszałkowskich. Druki zgłoszenia można otrzymać także w Urzędach Marszałkowskich. Wzór karty zgłoszenia dostępny jest również na internetowych stronach Stowarzyszenia www.ekwiatkowski.poznan.pl – (w zakładce Polski Producent Żywności.)
Kapituły Wojewódzkie rozpatrują wnioski firm i wyłaniają najlepsze z nich, równocześnie nominując je do tytułu Polski Producent Żywności, po czym zgłaszają je do Kapituły Ogólnopolskiej. Prawo nominowania kandydatów do tytułu ma także organizator Inicjatywy, Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, Agencja Runku Rolnego, Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Wielkopolska Izba Rolnicza na ogólnych zasadach. Kapituły Wojewódzkie swoje posiedzenia odbywają do dnia 10 maja każdego roku.
Biuro Inicjatywy Pozytywistycznej
„Polski Producent Żywności”
Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego
Ul. Bukowska 12, 60 – 810 Poznań
Tel/Fax: 61 865 39 05 (sekretariat)
e-mail : biuro@ekwiatkowski.poznan.pl
www.ekwiatkowski.poznan.pl
8865821
1