Już po raz kolejny Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego bierze udział w konkursie „Polski Producent Żywności 2008”, którego celem jest promocja polskich firm rolno-spożywczych. Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego.
Celem Inicjatywy „Polski Producent Żywności” jest przede wszystkim wyróżnienie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, a poprzez te działania promowanie najwyższej jakości wyrobów.
Konkurs składa się z dwóch etapów – regionalnego, przeprowadzanego przez urzędy marszałkowskie oraz ogólnopolskiego.
By zakwalifikować się do pierwszego etapu producenci żywności z terenu Mazowsza muszą wypełnić kartę zgłoszeniową i przesłać ją drogą faxową na numer (022) 59-79-702, bądź listownie na adres Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-472 Warszawa. Termin przyjmowania zgłoszeń mija 14 maja 2008 roku. Karta zgłoszeniowa jak i regulamin konkursu dostępne są na stronie internetowej urzędu – www.mazovia.pl, a także na stronie Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego – www.ekwiatkowski.poznan.pl.
Nagrody dla laureatów konkursu na etapie regionalnym zostaną wręczone podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego. Firmy nominowane są za jeden konkretny produkt. Na tym etapie, nominowanych może być maksymalnie osiem produktów.
Uroczyste nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności 2008” odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego „POLAGRA – FOOD” w Poznaniu. Imprezie towarzyszyć będzie wystawa nagrodzonych produktów.
Zdobywcy tytułu „Polski Producent Żywności 2008” zyskują prawo m.in. do umieszczania tytułu i logo „Polski Producent Żywności” na wyróżnionym produkcie, a także do członkowstwa w elitarnym Klubie Polskich Producentów Żywności.