Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, ceny koncentratu jabłkowego na rynkach europejskich wykazują dalsze tendencje do spadków. Według notowań Foodnews cena ZSJ z Polski w drugiej połowie stycznia br. zmniejszyła się do poziomu z 1,30 euro/kg do 1,10 euro/kg.
Informacje portalu mówią nawet o cenie 1 euro/kg (1,36 USD/kg) za kilogram koncentratu z Polski. Biorąc pod uwagę notowania historyczne cen dla stycznia, byłby to najniższy poziom od zarejestrowanego w 2010 roku. Spadek cen, a także sytuacja w Chinach spowodowały, że polski koncentrat stał się konkurencyjny cenowo do chińskiego nie tylko w UE (gdzie na chiński ZSJ obowiązuje 30% cło), ale także poza jej granicami. Z tego powodu można oczekiwać, że polski zagęszczony sok jabłkowy w sezonie 2013/2014 ma większą szansę znaleźć odbiorców wśród krajów nieunijnych między innymi USA, które są największym importerem ZSJ z "`Państwa Środka"'.