A_BIO_AGRO_950

Polski drób bije rekordy

2 sierpnia 2013
Rzeczpospolita podaje, że Polacy kupują coraz więcej mięsa kurcząt i indyków. Rośnie też eksport drobiu.
W 2012 r. Polska zdetronizowała Wielką Brytanię i została liderem w UE w produkcji drobiu. Zdaniem specjalistów podobnie będzie w 2013 r.

Jak informuje Rzeczpospolita w tym roku w Polsce produkcja drobiu może się zwiększyć o 8-9 proc., a na Wyspach nie rośnie. Według KRD w 2012 r. wyprodukowaliśmy łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego, a wartość rynku, liczona w cenach zbytu, to już ponad 10 mld zł. Produkcja rośnie, bo Polacy jedzą coraz więcej drobiu. Według Agencji Rynku Rolnego w 2013 r. przeciętny Polak może zjeść 27,5 kg tego mięsa (przed rokiem było to o prawie 1 kg mniej). KRD szacuje zaś, że spożycie sięga już 30 kg (w 2012 r. było to 28 kg, a w 1990 r. - 11 kg).
Rozwój branży napędza również eksport drobiu. Przez 5 pierwszych miesięcy 2013 r. sprzedaliśmy za granicę 240 tys. ton drobiu. To o 14 proc. więcej niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę