Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polski chleb smakuje za granicą

30 czerwca 2005

Coraz częściej niemieccy klienci szukają w przygranicznych sklepach polskiego pieczywa, które według nich jest i smaczniejsze i tańsze. Jakość naszych produktów docenili także dyrektorzy niemieckich szkół zawodowych. W efekcie w ich programie nauczania znalazła się obowiązkowa 3-tygodniowa praktyka w polskich piekarniach.

Punktualnie rano uczniowie z brandenburskich szkół zaczynają praktyki w jednej z żarowskich piekarni. Przez 14 dni pracy mają poznać sekrety polskich wypieków. Okazuje się, że polski sposób pieczenia chleba znacznie różni się od tego, do jakiego przyzwyczajeni są Niemcy. - W Niemczech do produkcji używamy więcej maszyn, nie pracujemy tyle rękoma – mówią niemieccy piekarze. Niemieckie piekarnie są lepiej Wyposażone, ale to nie znaczy, że ich wyroby smakują klientom.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę