A_BIO_AGRO_950

Polski chleb smakuje za granicą

30 czerwca 2005

Coraz częściej niemieccy klienci szukają w przygranicznych sklepach polskiego pieczywa, które według nich jest i smaczniejsze i tańsze. Jakość naszych produktów docenili także dyrektorzy niemieckich szkół zawodowych. W efekcie w ich programie nauczania znalazła się obowiązkowa 3-tygodniowa praktyka w polskich piekarniach.

Punktualnie rano uczniowie z brandenburskich szkół zaczynają praktyki w jednej z żarowskich piekarni. Przez 14 dni pracy mają poznać sekrety polskich wypieków. Okazuje się, że polski sposób pieczenia chleba znacznie różni się od tego, do jakiego przyzwyczajeni są Niemcy. - W Niemczech do produkcji używamy więcej maszyn, nie pracujemy tyle rękoma – mówią niemieccy piekarze. Niemieckie piekarnie są lepiej Wyposażone, ale to nie znaczy, że ich wyroby smakują klientom.


POWIĄZANE

Od kampanii dopłat w 2026 roku wchodzi w życie nowa definicja „aktywnego rolnika...

Rekomendacja zmiany strategii walki z ASF. Afrykański Pomór Świń pozostaje najpo...

W dobie zmian klimatycznych, urbanizacji i rosnącego zapotrzebowania na żywność,...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę