Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polski chleb smakuje za granicą

30 czerwca 2005

Coraz częściej niemieccy klienci szukają w przygranicznych sklepach polskiego pieczywa, które według nich jest i smaczniejsze i tańsze. Jakość naszych produktów docenili także dyrektorzy niemieckich szkół zawodowych. W efekcie w ich programie nauczania znalazła się obowiązkowa 3-tygodniowa praktyka w polskich piekarniach.

Punktualnie rano uczniowie z brandenburskich szkół zaczynają praktyki w jednej z żarowskich piekarni. Przez 14 dni pracy mają poznać sekrety polskich wypieków. Okazuje się, że polski sposób pieczenia chleba znacznie różni się od tego, do jakiego przyzwyczajeni są Niemcy. - W Niemczech do produkcji używamy więcej maszyn, nie pracujemy tyle rękoma – mówią niemieccy piekarze. Niemieckie piekarnie są lepiej Wyposażone, ale to nie znaczy, że ich wyroby smakują klientom.


POWIĄZANE

Powszechny pobór w Polsce musi objąć także kobiety Na łamach Klubu Jagiellońskie...

fot.Alicja Stefaniuk/KPRP/14.09.2025 Prezydent Karol Nawrocki składa hołd polski...

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej podróżnych szukających wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę