Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska żywność smakuje nie tylko w krajach europejskich

30 stycznia 2006

W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy artykuły spożywcze za 6,5 miliarda euro. Przychody ze sprzedaży naszej żywności za granicę w 2005 roku zwiększyły się o blisko jedną piątą, i to mimo silnego złotego.

Najwięcej pieczywa, mięsa i słodyczy sprzedaliśmy do krajów Unii Europejskiej. Wysokie ceny na rynkach światowych sprzyjały eksportowi produktów mleczarskich. Do sprzedawania poza Polskę zachęcał także słabo rosnący popyt na rynku krajowym.

Bardzo chętnie w Europie Zachodniej jest również kupowany polski drób, bo jego cena jest kilkanaście procent niższa niż drobiu kupowanego od miejscowych producentów. Wartość polskiego eksportu mięsa białego i czerwonego od stycznia do grudnia zeszłego roku wzrosła z niecałych 625 milionów do 930 milionów euro.

W ubiegłym roku niemal dwa razy więcej niż w 2004 roku zarobili eksporterzy pieczywa. Świat chce także kupować nasz tytoń i papierosy. Nasze wyroby trafiają między innymi na Węgry, do Czech i Grecji.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę