A_BIO_AGRO_950

Polska żywność podbija Europę

5 stycznia 2016
Polscy producenci żywności z powodzeniem konkurują z renomowanymi firmami zachodnimi. W tym roku sprzedaliśmy za granicę żywność już za 60 mld zł - czytamy w "Gazecie Polskiej codziennie".
I nie są to proste surowce, ale produkty przetworzone. Nasze saldo handlowe stale rośnie i w bieżącym roku nadwyżka eksportu nad importem powinna sięgnąć 3,3 mld euro.

Wciąż naszym hitem eksportowym jest wódka, ale dużym powodzeniem cieszą się np. polskie szynki, kiełbasy, białe sery, soki dla dzieci, chleb, pierogi czy cukierki krówki.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że w ciągu całego roku nasz eksport żywności sięgnie 16,3 mld euro, o ponad 1 mld euro więcej niż w roku ubiegłym.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę