Za większość produktów spożywczych płacimy mniej niż mieszkańcy innych krajów Europy. Ale też zarabiamy dużo mniej niż oni.
Z danych firmy Euromonitor International, które publikuje "Rzeczpospolita", wynika, że mamy najtańszy drób, nabiał i herbatę. Tańsze niż w innych krajach są również cukier, pomidory, mleko, mięso drobiowe, mąka i masło. Tylko w przypadku kawy i wina nie mamy najniższych cen , ale i tak plasujemy się w okolicach średniej. Raport nie uwzględnia jednak siły nabywczej, czyli ilości towarów, jakie można kupić za przeciętne wynagrodzenie w poszczególnych krajach.
Na przykład za kilogram jabłek Włosi i Francuzi muszą zapłacić o 340 proc. więcej niż my. Za herbatę płacimy o 14 proc. mniej niż w Wielkiej Brytanii i aż o 585 proc. mniej niż w Niemczech. Ale równocześnie Polacy mogą kupić dużo mniej niż mieszkańcy krajów "starej Unii": niemal pięć razy mniej mleka niż Francuzi, o połowę mniej chleba niż Brytyjczycy i niemal dwa razy mniej jabłek niż Niemcy.
Zdaniem Andrzeja Kalickiego z Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) dane Euromonitora wcale nie świadczą
o tym, że Polska jest rajem cenowym. "Jeżeli odniesiemy ceny do naszej siły nabywczej, to okaże się, że wcale nie są one dla nas takie niskie" – zauważa.