Niemal miliard złotych w handlu i prawie 4 mld litrów na talerzu. Polacy lubią zupę jak nikt na świecie - informuje "Puls Biznesu".
Rocznie zjadamy 3,8 mld litrów zup, czyli aż 103 litry na osobę - razem z zupami domowymi. Lepszego wyniku nikt na świecie nie zdobył. Handlowa część tej kategorii to 921 mln zł (dane Nielsena za okres grudzień 2011 - listopad 2012) i 350 mln kg, a najwięcej kupujemy zup chińskich i tzw. do zagotowania.
Według Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, popularność zup to kwestia tradycji. - Zupa jest bardzo mocno wpisana w zwyczaje żywieniowe Polaków, co widać chociażby po restauracyjnym menu, w którym zup jest znacznie więcej niż w restauracjach za granicą - dodaje Andrzej Gantner.
Jego zdaniem, dzięki popularności zup mogły się rozwinąć inne spożywcze rynki. "Ogromnemu spożyciu zup zawdzięczamy np. duży rynek makaronów, którego fundamentem są właśnie dodawane do nich nitki, a nie spaghetti" - dodaje Andrzej Gantner.
Mimo upodobania do zup z roku na rok Polacy jedzą ich niewiele więcej. W ubiegłym roku rynek urósł ilościowo tylko o 1 proc.