FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego - w pierwszych trzech kwartałach 2011 roku Polska wyeksportowała łącznie 54,9 tys. ton pomidorów świeżych o łącznej wartości 37,4 mln euro. W tym samym okresie import tych warzyw do Polski wyniósł 86,0 tys. ton za sumę 79,3 mln euro.
W przypadku eksportowanych pomidorów największe ich ilości dostarczyliśmy do Rosji - 17,5 tys. ton oraz na Białoruś - odpowiednio 10,0 tys. ton. Spore ilości zakupiła ponadto Ukraina - 9,6 tys. ton oraz Wielka Brytania - ponad 6,0 tys. ton i Czechy - 3,8 tys. ton.
W sumie na rynki wschodnie Polska wyeksportowała niecałe 38,0 tys. ton pomidorów, a do pozostałych państw unijnych - 16,8 tys. ton.