biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polska wołowina z europejskim certyfikatem

28 września 2006

Niezbędnym w systemie oznakowania żywności jest uwiarygodnienie certyfikacją na zgodność. Oznakowanie mięsa i wyrobów z jego udziałem chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, zwiększa wiarygodność u konsumenta, a także stanowi formę reklamy i promocji.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego opowiada się za produkcją polskiej jakościowej wołowiny w ramach polskich oraz europejskich systemów jakości i dąży do jego realizacji.

- W tym celu nawiązaliśmy współpracę z Polską Akademią Nauk i uczelniami Warszawy, Olsztyna, Krakowa, Wrocławia aby przygotować odpowiedni materiał bazę wiedzy dla zrzeszonych w PZPBM grup producentów żywca wołowego.

W naszym przekonaniu warto ubiegać się o znak jakości dopiero po opracowaniu systemu produkcji jakościowej wołowiny. Wtedy można w sposób zorganizowany, pod kontrolą realizować ekspansję na rynku polskim i unijnym- mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.


POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę