Niezbędnym w systemie oznakowania żywności jest uwiarygodnienie certyfikacją na zgodność. Oznakowanie mięsa i wyrobów z jego udziałem chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, zwiększa wiarygodność u konsumenta, a także stanowi formę reklamy i promocji.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego opowiada się za produkcją polskiej jakościowej wołowiny w ramach polskich oraz europejskich systemów jakości i dąży do jego realizacji.
- W tym celu nawiązaliśmy współpracę z Polską Akademią Nauk i uczelniami Warszawy, Olsztyna, Krakowa, Wrocławia aby przygotować odpowiedni materiał bazę wiedzy dla zrzeszonych w PZPBM grup producentów żywca wołowego.
W naszym przekonaniu warto ubiegać się o znak jakości dopiero po opracowaniu systemu produkcji jakościowej wołowiny. Wtedy można w sposób zorganizowany, pod kontrolą realizować ekspansję na rynku polskim i unijnym- mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.