Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska wieprzowina zdobywa USA

5 stycznia 2016
Już niebawem Stany Zjednoczone zwiększą import polskiej wieprzowiny nawet o 100 procent.  Do Warszawy przyleciała kilkuosobowa delegacja amerykańskich importerów i hurtowników żywności, którzy chcą rozszerzyć współpracę z naszymi zakładami mięsnymi. Jak mówi Wiesław Różański z Unii Producentów i Przedsiębiorców Mięsnych - To ogromny rynek. Mam nadzieję a nawet pewność, że te działania, które na tym rynku wykonujemy będą ukierunkowane na wzrost sprzedaży na tym rynku. Liczymy, że eksport wzrośnie dwukrotnie.
    Podczas pobytu w Polsce goście z zagranicy odwiedzili zakłady mięsne w Łukowie i Sokołowie. Polskiej stronie zależy by Amerykanie na własne oczy przekonali się, że polskie wyroby prócz tego, że świetnie smakują to również powstają w zakładach spełniających najwyższe standardy: - Jestem pierwszy raz w Polsce, bardzo mi się tu podoba. Polskie wędliny w Stanach cieszą się bardzo dużym uznaniem. Program jest bardzo napięty ale i ciekawy, cieszę się, że jesteśmy tutaj - powiedziała nam jedna z gości senator z Illinois, Iris Y. Martinez.
    W zeszłym roku do Stanów Zjednoczonych trafiło blisko 12 tys. ton mięsa, wędlin, kiełbas czy konserw wyprodukowanych w naszym kraju. Handel samym mięsem nie był duży. Wyniósł tylko 4 tys. ton. W sumie wszystkie kraje Unii wyeksportowały na tamten rynek 41 tys. ton mięsa wieprzowego. Jednak od tego roku polska sprzedaż ma pójść w górę.  Jak zgodnie mówią przedsiębiorcy,  nie byłoby jej gdyby nie kampania promocyjna za granicą. - Cyfry mówią same za siebie. Jesteśmy największym eksporterem. Wysyłamy od 5 do 50 kontenerów tygodniowo. Ubijamy około 16 tys. świń dziennie. W 100 procentach jest to produkcja oparta na polskiej hodowli, kupujemy wszystko od polskich hodowców. Polskie mięso w USA jest znane a wielka w tym zasługa UPEMI - kończy dyrektor generalna Pini Polonia  Halina Osińska.
    Jak pokazują dane, takich spotkań mogących zwiększyć eksport trzeba organizować jak najwięcej, bo choć cena żywca na rynku w ostatnim tygodniu nieznacznie wzrosła to wciąż w porównaniu do zeszłego roku jest ona niższa, a sytuacja w kraju jest wciąż trudna: -  W pierwszym tygodniu lipca obserwowaliśmy kolejne wzrosty cen żywca wieprzowego na krajowym rynku - mówi nam Grzegorz Szerygaczewski, analityk BGŻ- Cena osiągnęła 5,57zł za kg.  Było to o 1,5 proc wyżej niż tydzień wcześniej. Cena jest nadal niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
    Ścisła współpraca z Amerykanami to dla polskich przedsiębiorców ogromna szansa. W związku z wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń u kilkunastu dzików wiele rynków jest dla nas zamkniętych. Poza tym w Stanach w ostatnich tygodniach wystąpiła choroba epidemiczna - biegunka świń, która spowodowała ogromne straty w stadach. Brak żywca trzeba nadrobić importem z innych krajów, w tym między innymi z Polski.
- Po to właśnie tutaj przyjechaliśmy. By jeszcze więcej mięsa z Polski trafiało do Ameryki. Uważam, że uda nam się stworzyć silną i bardzo owocną współpracę. Gorąco na to liczę- podsumowuje  Iris Y. Martinez
Organizatorem wizyty amerykańskich przedstawicieli w Polsce jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, która między innymi w ten sposób realizuje kampanię informacyjno – promocyjną w  ramach unijnego projektu "Tradycja i jakość europejskiego mięsa". Akcja  prowadzona jest po raz drugi i obejmuje rynki: Stanów Zjednoczonych, Korei Południowej i Wietnamu. Obecny projekt potrwa do lipca 2016 roku.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę