Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, na krajowym rynku mleka od września ub. utrzymują się wzrostowe tendencje w skupie, które uległy szczególnemu nasileniu na początku br. W czerwcu br. dynamika przyrostu wyhamowała, niemniej lipiec przyniósł ponowne ożywienie w sektorze. Według danych GUS, w tym czasie dostawy surowca do mleczarni ukształtowały się na poziomie 844,1 mln litrów, tj. były o prawie 5 proc. wyższe w relacji rocznej (i o 0,2 proc. niższe w porównaniu do czerwca br.).
Łącznie w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. mleczarnie zakupiły 5678,1mln l mleka, tj. o około 8 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Według danych ARR, w kwietniu-lipcu 2012 r. do podmiotów skupujących dostarczono ok. 3,47 mln t surowca (po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu). Oznacza to, że stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po czterech miesiącach roku kwotowego 2012/2013 wyniósł ok. 36,4 proc. Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo przekroczenia kwoty w sezonie 2012/2013, która wynosi ogółem 9,956 mln ton.
Wysoka podaż surowca przekłada się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-lipiec br. wytworzono o prawie 19 proc. więcej niż w 2011 r. serów dojrzewających (175 tys. t) oraz o 3 proc. więcej serów świeżych i twarogu (223 tys. t). W odpowiedzi na ubiegłoroczny wzrost cen na rynkach światowych i duże możliwości eksportu, aż o 9 proc. w relacji rocznej do 92,3 tys. t zwiększyła się produkcja mleka w proszku. Więcej niż przed rokiem wytworzono także masła (o 5 proc. do 102 tys. t), śmietany (o 7 proc. - 133,5 mln l) oraz mleka płynnego - o ponad 3 proc. do 1554,3 mln l.
W analizowanym okresie obniżyła się natomiast produkcja jogurtów - o 2 proc. do 287,7 mln l - niemniej, w samym lipcu br. była już o ponad 9 proc. wyższa niż w tym samym miesiącu przed rokiem.