Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, według danych Głównego Urzędu Statystycznego produkcja mrożonych warzyw w kraju, w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, w okresie od stycznia do września 2012 roku wyniosła 386 tys. t, i była wyższa o 8,7 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2011 r.
Wzrost produkcji mrożonych warzyw w pierwszych trzech kwartałach br. to efekt dość wysokiej produkcji warzyw w roku poprzednim i związanej z tym zwiększonej produkcji mrożonek w pierwszej połowie 2012 roku.
Zmniejszenie podaży surowca do mrożenia w bieżącym sezonie w postaci spadku tegorocznych zbiorów warzyw może wywierać presję w kierunku spadku wielkości produkcji warzyw mrożonych w nadchodzących miesiącach. Już w sierpniu i we wrześniu bieżącego roku produkcja warzyw była odpowiednio o 16,3 i 1,3 proc. niższa niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.