Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, II kwartał br. i początek III kwartału charakteryzowały się stopniowym, choć niewielkim spadkiem cen skupu mleka w Polsce. We wrześniu br. sytuacja uległa już odwróceniu.
Według danych GUS w tym czasie mleczarnie płaciły przeciętnie 115,19 zł za hektolitr surowca, czyli o ponad 2 proc. więcej, niż w sierpniu br., choć nadal o około 5 proc. mniej w relacji rocznej. Warto jednak zwrócić uwagę, że we wrześniu ubiegłego roku cena osiągnęła najwyższy poziom notowany w tym miesiącu, zaledwie o 8 proc. niższy od rekordu z grudnia 2007 r.
Podwyżkom sprzyjała z jednej strony lepsza koniunktura na światowym rynku mleka, co przełożyło się na wzrosty cen zbytu przetworów mleczarskich w kraju, z drugiej zaś czynniki sezonowe - czyli obniżka wolumenu produkcji/skupu mleka. Oceniamy, że ta tendencja utrzyma się w IV kwartale br. oraz I kwartale 2013 roku.
W największym stopniu surowiec podrożał w regionach specjalizujących się w produkcji mleka, gdzie ceny są na ogół wyższe, niż przeciętnie w Polsce - czyli w województwie podlaskim, mazowieckim i warmińsko-mazurskim - średnio o około 3 proc. w relacji miesięcznej. Nieznaczny spadek - o około 1 proc. względem sierpnia br. - odnotowano jedynie na Podkarpaciu, gdzie cena sięga obecnie zaledwie 104,44 zł/hl.