FAMMU/FAPA informuje, ze Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowszy raport "Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 roku". Według badania łączna powierzchnia upraw warzyw gruntowych w Polsce w minionym roku oszacowana została na 178,9 tys. ha, co dało 12,7 proc. wzrost wobec roku 2010.
Łączne zbiory były natomiast o 14,7 proc. wyższe i wyniosły 4,803 mln ton. W podziale na wielkość produkcji w poszczególnych województwach największe zbiory odnotowano w województwie mazowieckim - 770,0 tys. ton oraz ponad 586,0 tys. ton w małopolskim oraz 544,3 tys. ton
łódzkim.
Najwięcej zebrano w minionym roku kapusty 1,231 mln ton, marchwi - 887,4 tys. ton, pozostałych warzyw gruntowych (w skład wchodzą między innymi pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar oraz inne) oraz cebuli - prawie 677,0 tys. ton.