Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska: produkujemy więcej warzyw gruntowych

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, ze Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowszy raport "Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 roku". Według badania łączna powierzchnia upraw warzyw gruntowych w Polsce w minionym roku oszacowana została na 178,9 tys. ha, co dało 12,7 proc. wzrost wobec roku 2010.
Łączne zbiory były natomiast o 14,7 proc. wyższe i wyniosły 4,803 mln ton. W podziale na wielkość produkcji w poszczególnych województwach największe zbiory odnotowano w województwie mazowieckim - 770,0 tys. ton oraz ponad 586,0 tys. ton w małopolskim oraz 544,3 tys. ton
łódzkim.

Najwięcej zebrano w minionym roku kapusty 1,231 mln ton, marchwi - 887,4 tys. ton, pozostałych warzyw gruntowych (w skład wchodzą między innymi pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar oraz inne) oraz cebuli - prawie 677,0 tys. ton.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę