Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Polska: produkujemy więcej warzyw gruntowych

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, ze Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowszy raport "Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 roku". Według badania łączna powierzchnia upraw warzyw gruntowych w Polsce w minionym roku oszacowana została na 178,9 tys. ha, co dało 12,7 proc. wzrost wobec roku 2010.
Łączne zbiory były natomiast o 14,7 proc. wyższe i wyniosły 4,803 mln ton. W podziale na wielkość produkcji w poszczególnych województwach największe zbiory odnotowano w województwie mazowieckim - 770,0 tys. ton oraz ponad 586,0 tys. ton w małopolskim oraz 544,3 tys. ton
łódzkim.

Najwięcej zebrano w minionym roku kapusty 1,231 mln ton, marchwi - 887,4 tys. ton, pozostałych warzyw gruntowych (w skład wchodzą między innymi pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar oraz inne) oraz cebuli - prawie 677,0 tys. ton.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę