Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska pieczarka podbija unijny rynek

26 lutego 2004

Gmina Wielichowo, słynie z pieczarkarstwa. Raz do roku, właśnie w Wielichowie i pobliskim Sielinku, odbywa się Święto Pieczarki, impreza o zasięgu już nie ogólnopolskim, ale europejskim. Polskich producentów doceniają przede wszystkim unijni smakosze, czego wyrazem mogą być pochlebne publikacje w międzynarodowym magazynie pieczarkarskim "Mushroom Business"

Wszystko wskazuje na to, że już wkrótce polska pieczarka będzie stanowiła silną konkurencję dla swej zachodniej siostry.

- W 2003 roku o około 30% w porównaniu z rokiem poprzednim wzrósł eksport pieczarek na zachód. Prawie 90% produkcji trafia na rynek unijny. Polską pieczarkę można kupić nie tylko w Niemczech, ale i w Wielkiej Brytanii czy Skandynawii. To duży sukces, zwłaszcza, że od stycznia ubiegłego roku obowiązują nowe, bardzo rygorystyczne normy jakościowe - ocenia prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych dr Krystian Szudyga. - Nasze pieczarki są nie tylko dobrej jakości, są też tańsze od produkowanych na zachodzie.

Na tym pięknym obrazie istnieją oczywiście rysy i to całkiem poważne. Prawda jest bowiem taka, że w polskim zagłębiu pieczarkarstwa większość obiektów jest przestarzała, a sposób produkcji nie zmienia się od lat. Niewielu może pochwalić się nowoczesnymi, klimatyzowanymi halami i automatycznie sterowanym procesem produkcji. Spora liczba pieczarkarzy to właściciele jednej lub dwóch folii, z których dochód ledwo wystarcza na przeżycie.

- Uprawa pieczarek wymaga dużego wysiłku i jeszcze większej wiedzy. Aby odnieść sukces nie można bać się zmian. Ja zaryzykowałem i nie żałuję. Skorzystałem z preferencyjnego kredytu, ale wcześniej pojechałem do Horst w Holandii, na kurs organizowany przez jedyną na świecie szkołę pieczarkarstwa. I dopiero wtedy przystąpiłem do unowocześniania własnych pieczarkarni - mówi Jerzy Nowak z Łubnicy. - Dziś wiem, że aby produkcja była opłacalna, towaru musi być dużo i dobrej jakości. Dzięki temu stać mnie na dalszą modernizację hal.

Jerzy Nowak jest właścicielem nowoczesnego gospodarstwa średniej wielkości. Większość wyprodukowanych przez siebie pieczarek wywozi do Niemiec, bo polskie przetwórnie i rynek hurtowy oferują zbyt niskie ceny.

Największą zmorą polskich pieczarkarzy jest kiepska jakość podłoża, od którego zależą losy uprawy. W Polsce od dawna obowiązuje norma jakościowa dla pieczarek, nie ma zaś normy dla. podłoża. Wielu producentów musiało zrezygnować z pieczarkarstwa, bo kolejne uprawy "nie wychodziły".

- Podłoże do uprawy pieczarek sprowadzam z Belgii, jest ono trzy razy droższe od polskiego, ale jego wydajność jest dwukrotnie większa. Z metra kwadratowego zbieram ok. 30 - 35 kg pieczarek, gdy miałem podłoże polskie było to około 16 kg. Jeszcze kilka lat temu zdarzało się, że z 20 upraw nie udawało się 15, teraz wszystko działa jak w zegraku, nie ma mowy o chorobach czy opóźnieniach - Władysław Bednarek z Włoszakowic mnoży przykłady.

Pan Władysław pieczarkarstwem zajmuje się od kilkunastu lat. Jest jednym z większych producentów w regionie. On również większość grzybów eksportuje do Niemiec. I jak sam mów,i już dawno jest w Unii Europejskiej, bo jego towar spełnia unijne standardy jakości, a wszelkich transakcji dokonuje w euro.

Doceniani przez europejskich hurtowników i konsumentów, polscy pieczarkarze mają jednak przed sobą długą drogę. Ekspansji na rynek Wspólnoty nie ułatwia duże rozdrobnienie producentów i zła jakość polskiego podłoża. Jednak z drugiej strony już dziś nasze pieczarki cieszą się sporym zainteresowaniem, ale warunkiem tej popularności jest wysoka jakość grzybów, której drobni wytwórcy nie są w stanie zapewnić. Czy polscy pieczarkarze wykorzystają szansę jaką daje eksport i mimo wszystko postawi na nowoczesność?


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę