Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska musi skorygować tłuszcz

7 lipca 2006

Agencja Rynku Rolnego rozpocznie ponowne wydawanie decyzji dla dostawców hurtowych mleka. Chodzi o redukcję zawartości tłuszczu. Sprawa dotyczy ponad 290 tys. producentów mleka.

W wyniku negocjacji przedakcesyjnych, oprócz przyznanego nam limitu produkcji mleka, określono też tzw. referencyjną zawartość tłuszczu w mleku. Nie może ona przekroczyć 39 gramów na kilogram.

Po dokonaniu podsumowania roku kwotowego 2005/2006 oraz po wprowadzeniu do systemu informatycznego ARR rocznych danych od podmiotów skupujących stwierdzono, że nastąpiło przekroczenie krajowej normy zawartości tłuszczu. Średnia ważona zawartość tłuszczu w indywidualnych decyzjach przyznanych rolnikom wyniosła w tym czasie 39,18 g/kg.

Państwa członkowskie UE są zobowiązane zaniżyć producentom mleka zawartość tłuszczu nawet wtedy, gdy zostanie ona przekroczona o 0,1 w stosunku do średniego limitu tłuszczu przyznanego danemu krajowi. Taką sytuację mamy teraz w Polsce, stąd konieczność wydawania ponownych decyzji producentom mleka – dostawcom hurtowym. Współczynnik redukcji, o który zostanie pomniejszona zawartość tłuszczu wyniesie 0,99. Natomiast limity produkcji pozostaną bez zmian. Jednak należy pamiętać, że im wyższa będzie zawartość tłuszczu w mleku, tym mniejsze mogą być jego dostawy do podmiotów skupujących. ARR zarządza w Polsce limitami produkcji mleka.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę