,,Rzeczpospolita'' poinformowała, że Polska została w 2014 r. europejskim liderem w produkcji drobiu. Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa twierdzi, że biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w ubiegłym roku po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton.
Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w UE. Podczas gdy jeszcze w 2013 r. Polska była na 3. miejscu w Unii, a 3 lata temu - na szóstym.
Jak informuje Rzeczpospolita tak duży awans to zasługa szybkiego tempa - w przeciwieństwie do krajów zachodnich - wzrostu produkcji drobiu w Polsce. Tylko w 2014 r. poszła w górę o niemal 10 proc., a od 2004 r. zwiększyła się 2,5-krotnie.
Produkcję napędza nie tylko rosnąca konsumpcja drobiu w Polsce, ale też eksport. Jak szacuje Przyborski, w ub.r. udział sprzedaży zagranicznej w produkcji zbliżył się do 40 proc. wobec ok. 30 proc. rok wstecz. Polskie firmy drobiarskie rozpychają się w Unii, bo są bardziej konkurencyjne od innych europejskich producentów.