FAMMU/FAPA informuje, że - jak wynika z najnowszych danych, w roku 2010 światowa produkcja marchwi wyniosła 33,6 mln ton, a łączny obszar jej upraw na świecie to 1,165 mln ha. Z danych za rok 2010 wynika, iż największym producentem tego warzywa na świecie są Chiny z ówczesnymi zbiorami na poziomie 15,9 mln ton.
Na kolejnych miejscach znalazły się między innymi Stany Zjednoczone z wynikiem 1,32 mln ton, Rosja 1,30 mln ton, Uzbekistan - 1,10 mln ton i na piątym miejscu Polska ze zbiorami za rok 2010 wynoszącymi niecałe 815,0 tys. ton.
W Europie w roku 2010 marchew uprawiana była na łącznej powierzchni 116,9 mln ha, a całkowite zbiory oszacowano na 5,97 mln ton. W omawianym 2010 roku zresztą tak jak w latach poprzednich największe ilości marchwi zbierane są w Polsce - w roku 2010 była to wielkość 815,0 tys. ton, a w minionym roku 2011 przypomnijmy, 880,0 tys. ton.
Co ciekawe w państwach europejskich w roku 2010 marchew zajmowała trzecie za groszkiem zielonym - 761,6 tys. ton oraz fasolą - 706,6 tys. ton miejsce wśród warzyw przemysłowych z wynikiem przetworzonej marchwi około 433,0 tys. ton.