Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska importuje więcej wieprzowiny

1 września 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w pierwszej połowie roku wzrósł, choć wolniej niż w poprzednich okresach, import mięsa wieprzowego do Polski. Zmienia się struktura geograficzna tego importu, szczególnie ekspansywni na rynku polskim są dostawcy z Belgii.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszej połowie br. import nieprzetworzonej wieprzowiny (CN 0203) wyniósł 277 tys. t, czyli o 5 proc. (14 tys. t) więcej niż w pierwszej połowie 2011 roku. Oznacza to spowolnienie wzrostu importu, który w 2011 r. urósł o 11 proc. wobec roku poprzedniego. To również stosunkowo niewiele biorąc pod uwagę duży spadek pogłowia trzody chlewnej w Polsce.
Wśród dostawców wieprzowiny na polski rynek wciąż prym wiodą Niemcy, choć udział tego kraju w bieżącym roku maleje. Import z tego kierunku w pierwszych sześciu miesiącach br. wyniósł 82 tys. t i był o 9 proc. (8,4 tys. t) mniejszy niż przed rokiem! W rezultacie udział niemieckiej wieprzowiny w imporcie spadł do 30 proc. w porównaniu z 34 proc. przed rokiem.
Podobne tendencje wykazuje import od drugiego najważniejszego dostawcy: Danii. Obniżył się on o 7 proc. (5,1 tys. t), a udział spadł do 26 proc. w porównaniu z 29 proc. przed rokiem.
W odróżnieniu od dostawców z Niemiec i Danii, dostawcy z Belgii bardzo szybko zwiększają ilość eksportowanej wieprzowiny i tym samym zdobywają coraz większą część polskiego rynku. W stosunku do pierwszego półrocza ub.r. w pierwszym półroczu br. import z tego kierunku był o 51 proc. (17,7 tys. t) większy, czyli ze sporym naddatkiem zniwelował spadek przywozu z dwóch wspomnianych wcześniej krajów. W rezultacie udział Belgii w polskim imporcie wieprzowiny wzrósł z 13 proc. w pierwszej połowie 2011 r. do 19 proc. w pierwszej połowie 2012 r.
Ciągle rośnie również import z Holandii - czwartego największego dostawcy wieprzowiny na rynek polski. Wzrost w skali roku wyniósł 17 proc. (4,5 tys. t). Inni dostawcy posiadają niewielkie udziały w rynku nieprzekraczające 5 proc., choć generalnie w bieżącym roku sprzedawały do Polski większą ilość wieprzowiny niż przed rokiem.
Co interesujące, w bieżącym roku rośnie również eksport nieprzetworzonej wieprzowiny z Polski, i to nawet szybciej niż import. W całym pierwszym półroczu wyeksportowano 168 tys. t wieprzowiny, czyli o 12 proc. (17 tys. t) więcej niż w tym samym okresie przed rokiem.
Negatywnie na bilans handlu produktami z sektora wieprzowiny wpływa jednak bardzo duży i szybko rosnący import żywych świń. Jak wynika z danych MF w pierwszym półroczu wyniósł on niemal 64 tys. t i był o 51 proc. wyższy niż przed rokiem, w porównaniu z eksportem na niezmienionym w stosunku do poprzedniego roku poziomie 9 tys. t.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę