Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w pierwszej połowie roku wzrósł, choć wolniej niż w poprzednich okresach, import mięsa wieprzowego do Polski. Zmienia się struktura geograficzna tego importu, szczególnie ekspansywni na rynku polskim są dostawcy z Belgii.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszej połowie br. import nieprzetworzonej wieprzowiny (CN 0203) wyniósł 277 tys. t, czyli o 5 proc. (14 tys. t) więcej niż w pierwszej połowie 2011 roku. Oznacza to spowolnienie wzrostu importu, który w 2011 r. urósł o 11 proc. wobec roku poprzedniego. To również stosunkowo niewiele biorąc pod uwagę duży spadek pogłowia trzody chlewnej w Polsce.
Wśród dostawców wieprzowiny na polski rynek wciąż prym wiodą Niemcy, choć udział tego kraju w bieżącym roku maleje. Import z tego kierunku w pierwszych sześciu miesiącach br. wyniósł 82 tys. t i był o 9 proc. (8,4 tys. t) mniejszy niż przed rokiem! W rezultacie udział niemieckiej wieprzowiny w imporcie spadł do 30 proc. w porównaniu z 34 proc. przed rokiem.
Podobne tendencje wykazuje import od drugiego najważniejszego dostawcy: Danii. Obniżył się on o 7 proc. (5,1 tys. t), a udział spadł do 26 proc. w porównaniu z 29 proc. przed rokiem.
W odróżnieniu od dostawców z Niemiec i Danii, dostawcy z Belgii bardzo szybko zwiększają ilość eksportowanej wieprzowiny i tym samym zdobywają coraz większą część polskiego rynku. W stosunku do pierwszego półrocza ub.r. w pierwszym półroczu br. import z tego kierunku był o 51 proc. (17,7 tys. t) większy, czyli ze sporym naddatkiem zniwelował spadek przywozu z dwóch wspomnianych wcześniej krajów. W rezultacie udział Belgii w polskim imporcie wieprzowiny wzrósł z 13 proc. w pierwszej połowie 2011 r. do 19 proc. w pierwszej połowie 2012 r.
Ciągle rośnie również import z Holandii - czwartego największego dostawcy wieprzowiny na rynek polski. Wzrost w skali roku wyniósł 17 proc. (4,5 tys. t). Inni dostawcy posiadają niewielkie udziały w rynku nieprzekraczające 5 proc., choć generalnie w bieżącym roku sprzedawały do Polski większą ilość wieprzowiny niż przed rokiem.
Co interesujące, w bieżącym roku rośnie również eksport nieprzetworzonej wieprzowiny z Polski, i to nawet szybciej niż import. W całym pierwszym półroczu wyeksportowano 168 tys. t wieprzowiny, czyli o 12 proc. (17 tys. t) więcej niż w tym samym okresie przed rokiem.
Negatywnie na bilans handlu produktami z sektora wieprzowiny wpływa jednak bardzo duży i szybko rosnący import żywych świń. Jak wynika z danych MF w pierwszym półroczu wyniósł on niemal 64 tys. t i był o 51 proc. wyższy niż przed rokiem, w porównaniu z eksportem na niezmienionym w stosunku do poprzedniego roku poziomie 9 tys. t.
6007510
1