Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od początku roku gospodarczego 2013/2014 (od października 2013 r. do końca kwietnia 2014 r.) z kraju wywieziono łącznie około 289 tys. ton cukru (o wartości 155 mln EUR) wobec 319 tys. ton (195 mln EUR) w tym samym okresie roku 2012/2013. Na rynek Unii Europejskiej cukier wywożono głównie do krajów sąsiadujących, tj.: do Niemiec (61 tys. ton), na Słowację (23 tys. ton) oraz do Czech (17 tys. ton). Natomiast na rynki pozaunijne najwięcej cukru eksportowano do Izraela (35 tys. ton), Kazachstanu (25 tys. ton) i Rosji (14 tys. ton) - informuje ARR.
W roku gospodarczym 2013/2014 na dużo wyższym niż przed rokiem poziomie kształtuje się przywóz cukru. Łącznie od początku roku gospodarczego 2013/2014 (do kwietnia br.) do Polski zaimportowano 121 tys. ton cukru (za 72 mln EUR), tj. o 29% więcej niż w porównywalnym okresie poprzedniego oku gospodarczego. Cukier importowano głównie z Sudanu (27 tys. ton), Zimbabwe (25 tys. ton) oraz z Niemiec (24 tys. ton) i Francji (17 tys. ton).
W roku 2013/2014 (stan na koniec kwietnia 2014 r.) saldo wymiany towarowej cukrem było dodatnie i wyniosło 168 tys. ton (a w ujęciu wartościowym 83 mln EUR).