Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska gęś walczy o pozycję na rynku... niemieckim

5 stycznia 2016
Pieczona gęś jest ulubioną świąteczną potrawą Niemców, a gęsi podawane na niemieckich stołach często pochodzą z Polski. Aby utrzymać wiodącą pozycję na rynku, polscy producenci gęsiny rozpoczęli za Odrą kampanię informującą o wysokiej jakości ich wyrobów.

Każdego roku w okresie od 11 listopada, czyli św. Marcina, do Bożego Narodzenia Niemcy zjadają średnio 25 tys. ton gęsiny, z czego tylko niewielka część, ok. 18 proc., pochodzi z rodzimej niemieckiej produkcji. Gęsie mięso najczęściej importowane jest do RFN z Polski, a także z Węgier. Do Niemiec trafia ok. 90 proc. produkowanej w Polsce gęsiny, czyli ok. 20 tys. ton.

- Można powiedzieć, że polska gęś jest w Niemczech polskim hitem eksportowym, a jej jakość wciąż jest znana i ceniona - mówi Wioletta Wenklar z firmy Polfood, zajmującej się dystrybucją polskich produktów mięsnych w Niemczech. Wenklar przyznaje jednak, że polskiej gęsinie brakuje reklamy, która pomogłaby niemieckim konsumentom odróżnić polski produkt od oferowanego przez konkurentów z Węgier.

W tym roku producenci i dystrybutorzy gęsiny zaobserwowali nieco mniejszy popyt, co jednak może być związane z kryzysem i skłonnością do ograniczania wydatków. Gęsina nie jest bowiem tania; za kilogram mrożonego mięsa trzeba zapłacić około 5 euro, a za świeże - niemal dwa razy tyle.

Pewne zaniepokojenie wywołać też mogły krytyczne artykuły na temat hodowli gęsi w Polsce. Na początku grudnia fundacja Stiftung Warentest, zajmująca się ochroną konsumentów, opublikowała informację, że gęsi importowane z zagranicy są "często hodowane w ciasnych klatkach, a czasem przymusowo karmione". "Na dodatek w Polsce i na Węgrzech gęsi są podskubywane na pierze. W UE jest to jednak zabronione" - napisała fundacja.

Polscy producenci mięsa drobiowego, w tym gęsiny postanowili walczyć z tymi - jak twierdzą - mitami, dlatego rozpoczęli w Niemczech kampanię informacyjną, adresowaną jak na razie głównie do niemieckich dystrybutorów. Planowane są m.in. seminaria i podróże studyjne. Uruchomiono stronę internetową w języku niemieckim na temat polskiej gęsiny, gdzie zamieszczono także informacje o wprowadzonym właśnie w Polsce systemie certyfikacji QAFP (Quality Assurance for Food Products), gwarantującym wysoką jakość produktów drobiowych.

- Chcemy rzetelnie informować o tym, jak wygląda hodowla gęsi w Polsce od samego początku, bo nie mamy nic do ukrycia. 95 proc. ludzi ma bardzo mgliste pojęcie o tym, jak wygląda proces produkcji mięsa drobiowego i ulega rozmaitym stereotypom. Nieprawdą jest, że w Polsce ptaki są hodowane w klatkach, karmione na siłę czy podskubywane - mówi Tomasz Sandomierski, koordynator projektu "Nowa jakość w drobiarstwie".

Według Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej 98 proc. populacji gęsi w Polsce, trafiających potem do Niemiec, to gęsi rasy Białej Kołudzkiej, wyhodowanej od 1962 r. tylko metodą naturalnej selekcji. - Gęś nie wytrzymuje chowu klatkowego, hodowana jest na dużych terenach zielonych i karmiona mieszankami pasz zielonych i owsem, dzięki czemu jej mięso jest niesłychanie smakowite - przekonuje Bielińska.

Jej zdaniem w ostatnich latach rośnie też spożycie gęsiny w Polsce. - Obalamy mity, że mięso gęsi jest tłuste i łykowate. Ma za to liczne walory żywieniowe, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe - przekonuje Bielińska.

Na kampanię marketingowo-informacyjną "Nowa jakość w drobiarstwie", prowadzoną zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, pozyskano środki Unii Europejskiej. Kampania ma potrwać 2 lata.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę