biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polakom przejadły się fast foody

10 listopada 2003

Po kilku latach fascynacji hamburgerami, hot dogami i frytkami coraz chętniej szukamy dań z rodzimej kuchni. Odczuło to choćby kilka dużych sieci fast foodów, które bądź zbankrutowały, bądź musiały wycofać się z kraju.

Wbrew oczekiwaniom niektórych światowych sieci, nie polubiliśmy aż tak bardzo barów z szybkim jedzeniem. Zadecydowały o tym m.in. inne przyzwyczajenia żywieniowe. I nie chodzi tutaj o sprawy smaku, że coś smakuje bardziej lub mniej, ale chodzi np. o czas posiłku, o lunch - mówi jeden z byłych menadżerów sieci restauracji, których w szczytowym okresie było w Polsce ponad 70, a dziś nie ma żadnej. Ponadto - jak dodaje – o obecnej sytuacji na rynku zadecydowały także inne czynniki. Takie mechaniczne przeniesienie wzorców amerykańskich, czyli ten sam standard – sprowadzanie bułek z Londynu, pomidorów z Holandii, a ziemniaków z Austrii - przyczyniło się do tego, że sieci te nie wytrzymały konkurencji z krajowymi.

Tak zatem kilka spektakularnych bankructw na naszym rynku i prawdziwy wysyp barów i restauracji z polską kuchnią, tylko potwierdzają obserwacje, że do łask znów wraca schabowy z kapustą.


POWIĄZANE

YouGov: w pierwszym kwartale 2025 roku Polacy wydali blisko 10 mld zł na mięso i...

Globalna transformacja energetyczna nie może ominąć Polski Odnawialne źródła ene...

Stanowcze ostrzeżenie Carmen Crespo Díaz Reagując na propozycję Komisji w sprawi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę