,,Rzeczpospolita'' podała, że przeciętny Polak w 2014 r. zje 71 kg mięsa i podrobów. To o 3,5 kg więcej, niż przed rokiem. W 2015 r. krajowy popyt ma być jeszcze większy i sięgnie 72 kg per capita - wynika z danych IERiGŻ.
Wyraźne odbicie, na które przedstawiciele branży musieli czekać aż sześć lat, wynika głównie ze zwiększonego apetytu na wieprzowinę. W ubiegłym roku jej spożycie wynosiło 35,5 kg na osobę. W 2014 r. zwiększy się ono o 3 kg, a w 2015 - o kolejne 0,5 kg.
Zdaniem Dariusza Formeli, prezesa PKM Duda, walory jakościowe i smakowe wieprzowiny się nie zmieniły. Natomiast tym, co zachęca do jej kupowania, jest niższa cena. Jak wynika z danych IERiGŻ, we wrześniu wieprzowina kosztowała w sklepach o 4 proc. mniej, niż na koniec ubiegłego roku. Taki stan rzeczy powinien się utrzymać również w grudniu.
Jak zauważa "Rzeczpospolita", mięso wieprzowe tanieje, ponieważ jego produkcja rośnie, a jednocześnie możliwości eksportowe pozostają ograniczone. Wynika to po części z wykrycia ASF w Polsce, a po części z rosyjskiego embargo.
Przeciętny Polak zjada także coraz więcej drobiu. Jeszcze pięć lat temu było to ok. 24 kg, w tym już 26,9 kg, a w przyszłym - 27,2 kg. Ceny drobiu we wrześniu były o 3 proc. wyższe, niż w grudniu ubiegłego roku.
Z kolei wołowina niemal zniknęła ze stołów Polaków. Według IERiGŻ, w 2014 r. zjemy jej 1,6 kg per capita, a w przyszłym 1,7 kg. W roku ubiegłym przeciętne spożycie wołowiny wyniosło 1,5 kg i było najniższe od 1989 r.
7486820
1