Bankiet, wernisaż, spotkanie służbowe czy po prostu rodzinny obiad – jest wiele okazji, podczas których chcemy uczcić coś kieliszkiem wina. 35% Polaków pije je przynajmniej kilka razy w miesiącu. Warto zapoznać się z zasadami serwowania i picia tego alkoholu. Uchroni nas to przed popełnieniem gafy i pozwoli w pełni korzystać z klimatu imprezy.
„Aby wydobyć wszystkie walory trunku, należy podawać go w odpowiedniej temperaturze” – zaznacza w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Maria Bujas-Łukaszewska z Akademii Dobrych Manier. Wina białe i różowe trzeba serwować zimne. Czerwone przed podaniem możemy umieścić na 15–20 min w lodówce.
Nie obowiązuje już podział: wina białe do mięs białych, wina czerwone do mięs czerwonych. Wybierajmy ten smak, który najbardziej nam odpowiada. Nalewając alkohol do kieliszka, nie dotykajmy go butelką, ponieważ uważa się to za niehigieniczne. Lampkę napełniajmy nie więcej jak do połowy. Kieliszek trzymajmy za nóżkę lub stopkę, aby nie ogrzewać płynu. Pierwszy łyk powinien być mały i powolny.
Umiejętność zachowania się w towarzystwie powoduje, że czujemy się pewniej. „Nie kurczymy się wewnętrznie z obawy o własne niedoskonałości – bo to właśnie strach przed faux pas sprawia, że jesteśmy w stresie, chowamy się w kącie i nie wychodzimy do przodu. Osoba mająca wachlarz umiejętności z zakresu savoir-vivre’u w pełni korzysta z nastroju spotkania towarzyskiego” – mówi ekspertka.