Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polacy nie lubią wołowiny, ale lubią drób

5 stycznia 2016
W 2011 roku statystyczny Polak zje 75 kilogramów mięsa - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do którego dotarła "Rzeczpospolita".

Spożycie będzie więc wyższe o prawie 13,5 procent na osobę niż w 2000 roku i o niecały procent przekroczy to z ubiegłego roku. Rosnąca konsumpcja mięsa jest według ekspertów efektem wzrostu gospodarczego i bogacenia się obywateli.

"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że wzrasta głównie spożycie drobiu. W tym roku zjemy go przeciętnie 26 kilogramów. Drób jest bowiem stosunkowo niedrogi. Wieprzowina pozostaje ulubionym mięsem Polaków, konsumujemy go w ciągu roku około 40 kilogramów.

Natomiast spada spożycie wołowiny. W tym roku statystycznie Polak zje jej niespełna 3 kilogramy. Powodem tego jest przede wszystkim wysoka cena, średnio wołowina z kością kosztuje 22 złote za kilogram oraz brak tradycji w jej spożyciu. Więcej na ten temat w "Rzeczpospolitej".



POWIĄZANE

Afrykański pomór świń (ASF) znów zbiera żniwo w polskim rolnictwie. Tym razem na...

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę