Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polacy nie kochają ziemniaka!

14 października 2011
Kupujemy za dużo, nie wiemy jak przechowywać, nie zauważmy, gdy gniją. To najczęstsze przyczyny wyrzucania przez Polaków owoców i warzyw. Wg najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, przygotowanych z okazji Światowego Dnia Żywności, warzywa
i owoce są jednym z 5 najczęściej wyrzucanych produktów. Dane Eurostatu sytuują Polskę na 5 pozycji Państw marnujących najwięcej jedzenia. Rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności!

Owoce i warzywa to produkty, których na świecie wyrzuca się najwięcej – przypominają Banki Żywności z okazji Światowego Dnia Żywności, przypadającego na 16 października. Najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, potwierdzają, że owoce
i warzywa to jedne z najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów. Do marnowania jedzenia nadal przyznaje się co czwarty Polak. Wg raportu Komisji Europejskiej z 2010 roku Polska, zajmuje piąte miejsce w rankingu państw, w których marnuje się najwięcej żywnosci, zaraz po Wielkiej Brytanii, Niemcach, Francji i Holandii. Rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywnosci.

Owoce i warzywa to produkty szczególnie istotne dla naszej diety, ze względu na swoje składniki odżywcze. Powinniśmy je spożywać przynajmniej 5 razy dziennie. Ziemniak, który jest drugim najczęściej wyrzucanym przez Polaków produktem zawiera więcej witaminy C niż jabłko.

Jednocześnie wg badań GUS Polacy spożywają coraz mniej owoców i warzyw. W 2010 roku Polak zjadał średnio 108 kg owoców i warzyw, czyli 13 kg mniej niż w roku 2010. Jedną z głównych przyczyn niespożywania owoców i warzyw w odpowiedniej ilości jest ich wyrzucanie i tylko częściowe wykorzystanie.*

„Bardzo ważnym aspektem marnowanie owoców i warzyw są także straty ekologiczne, jakie generuje ich uprawa oraz dostarczenie do konsumenta.” – mówi Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii „Nie marnuj jedzenia”. „Do wytworzenia 1 kg ziemniaków potrzebne jest aż 300 ton wody, a każda 1 tona żywności, która trafia na wysypiska śmieci emituje do atmosfery 4,2 ton CO2 . Dlatego też należy pamiętać, że wyrzucając owoce i warzywa, poza stratami samego produktu, generujemy również starty wartości odżywczych oraz ogromne straty dla środowiska.”

„Najnowsze badania Federacji Polskich Banków Żywności potwierdzają, że wielu Polaków nie potrafi odpowiednio zaplanować zakupów i posiłków, a także nie wie, jak odpowiednio przechowywać owoce i warzywa, aby zachowały swoje wartości odżywcze. W przypadku owoców
i warzyw jest to szczególnie istotne, ponieważ są to produkty świeże, które psują się dość szybko.” – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. „Dlatego też Banki Żywności podpowiadają jak ograniczyć marnowanie tych produktów poprzez odpowiednie przechowywanie, czy przetwarzanie. ”

Co zrobić, aby nie marnować owoców i warzyw?

Federacja Polskich Banków Żywności podpowiada, jak w łatwy sposób ograniczyć marnowanie owoców i warzyw.

- Planuj zakupy owoców i warzyw – przed wyjściem do sklepu sprawdź, czy nie masz już zakupionych owoców i warzyw, które możesz wykorzystać. Jeśli nie, to zrób listę zakupów tylko potrzebnych owoców i warzyw. Staraj się nie kupować owoców i warzyw w dużych opakowaniach!

- Licz proporcje - policz, ile poszczególnych owoców i warzyw potrzebujesz zużyć, aby przygotować danie dla określonej liczby osób. Będziesz mieć wtedy pewność, że po obiedzie nic się nie zmarnuje.
 

- Odpowiednio przechowuj owoców i warzyw – Pamiętaj, że nie wszystkie owoce przechowujemy w lodówce, a zarówno owoce, jak i warzywa muszą mieć dostęp do powietrza.

„Ukiś, zamarynuj, ugotuj – czyli co zrobić z owocami i warzywami na zimę”

"Jako kucharz za punkt honoru biorę sobie nie marnowanie żywności w kuchni, a w szczególności owoców i warzyw. Uważam, że tej zasady powinien się trzymać zarówno szef kuchni w restauracji, jak i dobra gospodyni w domu. Najlepszym sposobem na wykorzystanie owoców i warzyw jest przygotowanie z nich przetworów, czyich ukiszenie. W ten sposób mamy pewność, że żadne owoce i warzywa się nie zmarnuję, a do tego możemy się cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzącej zimie." – mówi Jak Kuroń, który wspiera kampanię „Nie marnuj jedzenia.” „Najlepszym sposobem na przechowywanie ziemniaków jest składowanie ich w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu
w temperaturze 7-10oC. W wyższej temperaturze ziemniaki zaczynają kiełkować i wysychać. Ziemniaki nie mogą być przechowywane w lodówce.”

Z okazji Światowego Dnia Żywności, 17 października, w 16 miastach w Polsce, odbędą się „Strajki Żywnosci”. Wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, w kolorowym przemarszu będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania owoców i warzyw oraz podpowiadać, jak ograniczyć ich marnowanie.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę