Statystyczny Polak spożył 173 sztuk jaj w 2011 roku, podczas gdy rok wcześniej było to 204 sztuki - wynika z badania GUS. Wzrosło za to, do 195 litra ze 191 litra spożycie mleka. Spożycie masła z kolei spadło do 4,1 kg z 4,4 kg w 2010 roku.
Jak wynika z danych GUS, Polacy spożywają więcej mleka, masła, piwa, drobiu i wieprzowiny. Spada natomiast spozycie jaj, cukru, wina, papierosów, wołowiny, owoców i warzyw
Mniej również spożywano cukru. Przeciętny Polak zjadł go 39,7 kg wobec 40,3 kg.
Wzrosło spożycie piwa do 95,1 litra ze 91 litra i wódki do 3,3 litra z 3,2 litra w przeliczeniu na 100 procentowy alkohol. Mniej za to spożyto wina - 6,5 litra wobec 7 litra rok wcześniej.
Powoli spada spożycie papierosów. Przeciętny Polak wypalił w 2011 roku 1811 sztuk papierosów wobec 1821 sztuk w 2010 roku.
Wzrasta spożycie drobiu i wieprzowiny. Przeciętny Polak spożył odpowiednio 25,2 kg i 42,8 kg wobec 24,8 kg i 42,6 kg. Odbyło się to kosztem wołowiny, której przeciętny Polak spożył 2,1 kg wobec 2,4 kg.
Spada też spożycie owoców i warzyw. Tych pierwszych spożyto 43 kg wobec 45 kg w 2010 roku, a warzyw 106 kg wobec 108 kg.
6012690
1