Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polacy jedzą coraz mniej chleba

3 grudnia 2015
Jak podało na stronie internetowej Polskie Radio, Polacy nie chcą jeść chleba. Według oficjalnych statystyk w 1993 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadał 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, ostatnie lata to już niewiele ponad 50 kg, czyli o połowę mniej.
GUS podaje, że produkcja pieczywa świeżego w ciągu ostatnich pięciu lat utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie 1 miliona 680 - 1 miliona 650 tysięcy ton.
Jak informuje Polskie Radio, w 2011 roku zanotowano spadek produkcji o 4,4 proc., jedank już w 2012 r. nastąpił wzrost do poziomu właśnie 1 miliona 650 tysięcy ton. Warto zaznaczyć, że dane te dotyczą jedynie dużych i średnich zakładów, zatrudniających powyżej 10 osób.
Prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej mówi, że jest cała rzesza drobnych, lokalnych zakładów rzemieślniczych produkujących pieczywo. Chleb wypiekany jest też w gospodarstwach agroturystycznych, gastronomii, coraz częściej również pieczemy go sami w domu.
Jaka jest więc rzeczywista produkcja pieczywa w Polsce? Tego nie wiadomo.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę