Jak podało na stronie internetowej Polskie Radio, Polacy nie chcą jeść chleba. Według oficjalnych statystyk w 1993 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadał 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, ostatnie lata to już niewiele ponad 50 kg, czyli o połowę mniej.
GUS podaje, że produkcja pieczywa świeżego w ciągu ostatnich pięciu lat utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie 1 miliona 680 - 1 miliona 650 tysięcy ton.
Jak informuje Polskie Radio, w 2011 roku zanotowano spadek produkcji o 4,4 proc., jedank już w 2012 r. nastąpił wzrost do poziomu właśnie 1 miliona 650 tysięcy ton. Warto zaznaczyć, że dane te dotyczą jedynie dużych i średnich zakładów, zatrudniających powyżej 10 osób.
Prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej mówi, że jest cała rzesza drobnych, lokalnych zakładów rzemieślniczych produkujących pieczywo. Chleb wypiekany jest też w gospodarstwach agroturystycznych, gastronomii, coraz częściej również pieczemy go sami w domu.
Jaka jest więc rzeczywista produkcja pieczywa w Polsce? Tego nie wiadomo.