Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pogorszenie jakości produktów ekologicznych

20 marca 2009
Co trzeci produkt rolnictwa ekologicznego skontrolowany przez małopolską Inspekcję Handlową wzbudził zastrzeżenia.
Kontrolerzy odwiedzili 7 sklepów (w tym trzy specjalistyczne) oraz 1 hurtownię, obejmując badaniem 78 partii towarów, z czego z różnych przyczyn zakwestionowali 28 partii. Oceny jakości części wyrobów dokonano w laboratorium, badając ich cechy organoleptyczne, fizyczne i chemiczne w odniesieniu do obowiązujących przepisów i deklaracji producentów. Wady ujawniono w co trzeciej partii. I tak pasteryzowane tarte buraczki były za mało kwaśne.
 Po odsączeniu paczkowanej kiszonej kapusty okazało się z kolei, że jest jej mniej (w niektórych opakowaniach nawet o 100 g), niż producent zadeklarował na opakowaniu. Podobnie było z kiszonymi ogórkami.
Wiele do życzenia pozostawiały również oznaczenia produktów. Przykładowo kontrolerzy zauważyli użycie dwóch różnych nazw dla tej samej przyprawy; a na opakowaniach sześciu towarów znaleźli nieprawidłowe określenie daty minimalnej trwałości. Ponadto w przypadku 21 partii masa towaru została podana zbyt małą czcionką.
Porównując wyniki kontroli, która zakończyła się czterema mandatami, z rezultatami poprzedniej - przeprowadzonej w tej branży 3,5 roku wcześniej - Inspekcja Handlowa stwierdziła, że jakość badanych produktów rolnictwa ekologicznego się pogorszyła (wcześniej z tego powodu zakwestionowano co czwarty towar).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę