Chłodne i deszczowe ostatnie dwa tygodnie września wpłynęły na wzrost cen warzyw. Zdrożały zarówno warzywa spod osłon jak również uprawiane na polu. Na Rynku w Broniszach gdzie sprzedawane są głównie produkty przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w ostatnich dniach dało się zauważyć wzrost cen części warzyw, pochodzących z produkcji szklarniowej. Wzrost cen nie ominął także ziemniaków, kapustnych i dyniowatych, a więc upraw polowych.
Według szacunków GUS ziemniaków zbierzemy 10,4 mln ton, o 125 tys ton mniej niż rok temu. Zdaniem ekspertów GUS-u powodem jest nie tylko zmniejszenie powierzchni uprawy, ale także niższe plony ziemniaków z hektara. Jakość bulw może być średnia ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. W ciągu ostatnich 2 tygodni ziemniaki zdrożały średnio o 12 groszy za kilogram ( 0,52 zł/kg).
Ograniczenie powierzchni upraw wystąpiło w tym roku we wszystkich warzywach, przy jednoczesnym zmniejszeniu się plonów z hektara. Największy spadek produkcji przewidywany jest dla cebuli, o 20% w porównaniu z 2007 rokiem i szacowany jest na poziomie 600 tysięcy ton. Kilogram średnio sprzedawany jest w cenie 0,85 zł
Kapusty zbierzemy 1200 tys ton (ponad 120 tys. ton mniej niż w 2007 roku). Średnie ceny kapusty to 45 groszy za kilogram przy 50 groszach w roku poprzednim.
Przy spadających temperaturach zdecydowanie wzrosły ceny szklarniowych ogórków, długie sprzedawane są w Broniszach średnio po 5,50 zł/kg, krótkie 6, 75 zł/ kg.
Zdrożały sałaty. Ceny selerów, porów, buraków ćwikłowych nie zmieniły się.
W owocach pełna stabilizacja cenowa. Jabłek jest sporo, a prognozy zbiorów mówią o ponad 2500 tys. ton tych owoców. W ofercie handlowej Rynku Hurtowego Bronisze jest kilkanaście odmian. Najdrożej sprzedawana jest odmiana Celesta (średnio 1,66 zł/kg) najtaniej można dostać Antonówkę (0,90 zł/kg)
W opinii rzeczoznawców GUS pojawia się opinia, że część jabłek późnych może zostać niezebrana.
Z gruszek dostępne są już wszystkie odmiany: Paten, Lukas, Klapsa i Konferencja. Dwie pierwsze sprzedawane są w ofercie hurtowej średnio po 2,50 zł za kilogram. Klapsa i Konferencja o 1,00 zł drożej.
Warzyw jemy mniej, ale owoców więcej.
Z danych statystycznych wynika, że w jadłospisie Polaka rośnie ilość spożywanych owoców (w 2006 roku zjadaliśmy rocznie ponad 54 kg) .
Spada natomiast ilość zjadanych przez nas świeżych warzyw i ziemniaków. Ziemniaki coraz chętniej jemy w postaci przetworzonej - chipsy, frytki, a warzywa w postaci przetworów. W ciągu 11 lat statystyczny Polak zmniejszył spożywanie warzyw o 12 kilogramów do 109 kilogramów rocznie.
8116207
1