Pogarszające się warunki w produkcji drobiarskiej w Brazylii
5 stycznia 2016
Spadające ceny wołowiny i rosnące ceny pasz spowodowały, że opłacalność produkcji mięsa drobiu w Brazylii ciągle zmniejsza się. Brazylijczycy preferują wołowinę, a jej coraz niższe ceny powodują, że spożycie drobiu spada, a wołowiny rośnie.
W ciągu dwu miesięcy ceny pasz wzrosły o 30% i prawdopodobnie będą rosły dalej. Cena śruty sojowej podwoiła się w ciągu 40 dni, a cena kukurydzy, która wcześniej spadła o 15% obecnie wróciła do dawnego poziomu i może dalej rosnąć. Ceny uzyskiwane za najwartościowsze porcje mięsa brojlerów spadły o 1-2%, natomiast całe tuszki sprzedawane są poniżej kosztów produkcji. Sytuacja producentów wieprzowiny jest nawet jeszcze trudniejsza. Straty w tym sektorze produkcji osiągnęły w bieżącym roku już 2 mld dolarów (1,65 mld euro).