Jak podała FAMMU/FAPA, połowa września przyniosła wyraźne podwyżki notowań cukru. W Londynie cukier biały podrożał do 497,1 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 378,5 USD/t. W ciągu ostatniego tygodnia notowania wzrosły odpowiednio o 4 i 5 proc., w relacji rocznej były jednak niższe o odpowiednio 11 i 13%. Natomiast w ujęciu miesięcznym notowania cukru surowego były stabilne, a białego spadły o nieco ponad 1 proc.
Po fali ostatnich przecen na rynek powróciły wzrosty, których bezpośrednią przyczyną jest przede wszystkim sytuacja techniczna. Rośnie też zainteresowanie inwestorów cukrem.
Za kilka dni wygasa kontrakt marcowy na biały cukier z realizacją na październik.
Handlowcy oczekują niezbyt dużej realizacji, rzędu 150-400 tys. ton. Ostateczny wolumen będzie w dużej mierze zależeć od dostępności cukru z Indii. W październikowym kontrakcie ma być dostarczony cukier z Meksyku, Gwatemali i Tajlandii. Sierpniowy kontrakt został zrealizowany na 107,3 tys. ton. Pod koniec miesiąca wygaśnie także kontrakt październikowy na cukier surowy.