Na początku lutego br. na rynku krajowym podrożało mleko w proszku. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 04-10.02.2013 r. za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie płacono 10,86 zł/kg, o 1,2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, a za pełne mleko w proszku 12,20 zł/kg, o 0,3 proc. więcej. Jednocześnie OMP było o 2 proc. droższe niż przed miesiącem oraz o 13 proc. droższe niż przed rokiem.
Cena PMP w ciągu miesiąca obniżyła się o 1 proc. i była o 2 proc. niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W dniach 04-10.02.2013 r. za masło konfekcjonowane zakłady mleczarskie uzyskiwały 14,78 zł/kg, o 0,7 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego była również o 7 proc. niższa niż przed rokiem. W analizowanym tygodniu
za masło w blokach płacono 12,94 zł/kg, wobec 12,93 zł/kg tydzień wcześniej. Masło to było jednak o 1 proc. tańsze niż przed miesiącem i o 3 proc. tańsze niż przed rokiem.
W dniach 04-10.02.2013 r. ceny monitorowanych gatunków serów podpuszczkowych dojrzewających utrzymały się na poziomie zbliżonym do notowanych tydzień wcześniej. Za ser Edamski zakłady mleczarskie otrzymywały średnio 14,25 zł/kg, a za Goudę 14,09 zł/kg, o 1-2 grosze za kilogram mniej niż przed tygodniem. Cena sera Edamskiego była o około 1 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 2 proc. wyższa niż przed rokiem, a Goudy w odniesieniu do obu okresów o niecały 1 proc. niższa.