Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Podrabiana żywność

20 marca 2009
Nawet kilkaset miliardów dolarów tracą rolnicy i przetwórcy na całym świecie na podrabianiu oryginalnej żywności. Zjawisko nasila się w czasach kryzysu gospodarczego.
Producenci żywności żądają ochrony przed podróbkami, ale władze państwowe i organizacje międzynarodowe niewiele mogą zrobić. Wytwarzaniu podróbek sprzyja globalizacja i tworzenie wielkich sieci handlowych, które tną koszty na wszelkie sposoby - zauważa ,,Nasz Dziennik".
Co ciekawe, producenci żywności nawzajem oskarżają się o podrabianie swoich specjałów. Na przykład Włosi i Francuzi twierdzą, że ich produkty fałszują firmy ze Stanów Zjednoczonych, Australii czy Nowej Zelandii. Amerykanie utrzymują, że Europejczycy też nie mają czystych rąk, a wszyscy zgodnie podkreślają, że liderem w produkcji podróbek są Chiny.
Najczęściej podrabiane są produkty mięsne i nabiał, ale również znane wina, oliwa, kawa, czekolada czy herbata. Ofiarą fałszerzy padają najczęściej produkty renomowanych firm.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę