A_TSW_2026_950

Podrabiana żywność

20 marca 2009
Nawet kilkaset miliardów dolarów tracą rolnicy i przetwórcy na całym świecie na podrabianiu oryginalnej żywności. Zjawisko nasila się w czasach kryzysu gospodarczego.
Producenci żywności żądają ochrony przed podróbkami, ale władze państwowe i organizacje międzynarodowe niewiele mogą zrobić. Wytwarzaniu podróbek sprzyja globalizacja i tworzenie wielkich sieci handlowych, które tną koszty na wszelkie sposoby - zauważa ,,Nasz Dziennik".
Co ciekawe, producenci żywności nawzajem oskarżają się o podrabianie swoich specjałów. Na przykład Włosi i Francuzi twierdzą, że ich produkty fałszują firmy ze Stanów Zjednoczonych, Australii czy Nowej Zelandii. Amerykanie utrzymują, że Europejczycy też nie mają czystych rąk, a wszyscy zgodnie podkreślają, że liderem w produkcji podróbek są Chiny.
Najczęściej podrabiane są produkty mięsne i nabiał, ale również znane wina, oliwa, kawa, czekolada czy herbata. Ofiarą fałszerzy padają najczęściej produkty renomowanych firm.


POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę